Skip to main content
V Posavju 26.9° C Ponedeljek, 8. avgust 2022
30.07.2021
07:00
Foto: arhiv ePosavje
Previdno z elektronskimi in drugimi sporočili! Nepridipravi zlorabljajo logotipe dostavnih podjetij za napade kraje podatkov.

 Nacionalni odzivni centru za kibernetsko varnost SI-CERT zaznal rast spletnih incidentov 

COVID leto je zaznamovalo tudi kibernetski prostor, saj se je velik del običajnega življenja preselil na splet. Samo v Sloveniji je SI-CERT zabeležil kar 2775 incidentov, med katerimi je bilo veliko več phishing napadov. Okrepili so se tudi napadi onemogočanja, izsiljevalski virusi in podtikanje škodljive kode.

 

Pošiljanje zlonamernih priponk

Goljufi so zlorabili tudi podobo slovenskih podjetij in organizacij in pošiljali pomembne informacija v zvezi s covidom-19 skupaj z zlonamernimi priponkami. Tako so  zlorabili tudi so razpošiljali podobo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in skušali okužiti večje število naslovnikov z zlonamerno kodo za krajo podatkov.

Kibernetski napadi na podjetja

V lanskem letu se je nadaljeval trend usmerjenih napadov na poslovna okolja, ki so jih goljufi v večini vršili prek slabo zaščitenih oddaljenih dostopov in s pomočjo škodljivih priponk. Vdori v poslovno komunikacijo so se lani v primerjavi z letom 2019 skoraj podvojili.

Lažne spletne trgovine

Porast spletnega nakupovanja v pandemičnem letu je povzročil razcvet lažnih spletnih trgovin. V večini primerov je šlo za isto spletno trgovino, ki se je po vsaki odstranitvi preselila na novo domeno. Skupno je domovala na 16 različnih domenah. Povečano zanimanje za spletno nakupovanje so goljufi skušali izkoristiti še z zlorabo podob dostavnih služb.

 

Virus je vsekakor pospešil digitalizacijo družbe, a s tem prinesel kup novih izzivov na področju kibernetske varnosti. Kar velja tako za državo kot za vsakega posameznika.

Če ste žrtev izsiljevalskega virusa, kontaktirajte SI-CERT!

V pomoč pa vam bo tudi portal https://www.nomoreransom.org/en/index.html

kibernetska varnost
izsiljevanja

Pridružite se nam