Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
22.09.2020
14:39
Nujni klici na 113
Foto: arhiv ePosavje
Na Policijski upravi Novo mesto opozarjajo: "Ko potrebujete našo pomoč, pokličite na 113!". V zadnjih tednih namreč opažajo, da ljudje kličejo na številke policijskih postaj.

"Ko potrebujete našo pomoč, pokličite na 113"

Ko za nujne dogodke pokličete na policijsko postajo, se po nepotrebnem podaljšuje reakcijski čas

KRŠKO Na Operativno komunikacijskem centru (OKC) Policijske uprave Novo mesto opozarjajo, da so v zadnjih tednih so na območnih policijskih postajah policijske uprave Novo mesto prejeli več klicev, prijav dogodkov, kaznivih dejanj in prekrškov na javno objavljene telefonske številke policijskih postaj oziroma policijske uprave. In to tudi za klice, kjer je potrebno takojšnje posredovanje policije, s čimer se po nepotrebnem podaljšuje reakcijski čas policije.

Ob klicu na 113 povejte čim bolj natančne podatke

"Interventni klic na številko 113 sprejme in evidentira policist operativno-komunikacijskega centra (OKC), ki deluje znotraj vsake policijske uprave. V Sloveniji je osem takšnih centrov. Policist, ki sprejme obvestilo o interventnem dogodku, mora od prijavitelja zahtevati čim bolj natančne podatke, na podlagi katerih lahko določi stopnjo prioritete in organizacijo intervencije," pravijo policisti.

Pri klicu na interventno številko policije 113 povejte:

  • KAJ se je zgodilo (prometna nesreča, kaznivo dejanje, pretep ...),
  • KJE se je dogodek zgodil (kraj, vrsta ceste, npr. avtocesta, smer vožnje, bližina vidnejših objektov),
  • KDAJ se je zgodilo (ali ste na dogodek naleteli ali ste udeleženec dogodka),
  • ali je kdo poškodovan, število udeležencev (vozil, oseb), opis oseb, številka registrske tablice, barva, znamka vozila in druge podatke, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov, policiji pa učinkovito intervencijo.

Lani na 113 sprejeli več kot 526 tisoč klicev

36,8% klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije

V letu 2019 so na številki policije 113 na vseh Operativno-komunikacijskih centrih sprejeli 526.193 klicev, od tega je bilo 36,8% klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.

Reakcijski čas za nujne dogodke 12 minut in pol

Reakcijski čas prihoda policistov na kraj dogodkla v Policijski upravi Novo mesto je bil lansko leto 23 minut, oziroma 12 minut in pol za nujne interventne dogodke.

Kaj vse spada pod nujne dogodke?

Med nujne dogodke sodijo dogodki, ko je neposredno ogroženo življenje, ko se uporablja nasilje oziroma so olicisti ob sprejemu klica ocenili, da gre za resno grožnjo. Prav tako so nujni dogodki tudi, ko je napaden policist oziroma potrebuje pomoč, so naznanjena pripravljalna dejanja za izvršitev kaznivega dejanja oziroma se kaznivo dejanje že izvršuje in bi storilec kaznivega dejanja lahko pobegnil. Prav tako med nujne dogodke sodijo prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali prometne nesreče, ki ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu in vodja izmene presodi, da dogodek zahteva takojšno policijsko intervencijo.

(bš)

policija
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja