Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
17.01.2020
09:09
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
Kriminalisti iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazenske ovadbe zaradi davčnih zatajitev in ponareditev listin.

Hrvata utajila okoli 530.000 evrov davka

Trgovina s sladkorjem

V prvem primeru so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva državljana Hrvaške zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve. Med kriminalistično preiskavo so namreč ugotovili, da je eden izmed osumljencev kot direktor slovenske družbe ter ob pomoči drugega hrvaškega državljana v letu 2017 pri domnevnem gospodarskem poslovanju - šlo je za trgovino s sladkorjem - s hrvaško družbo tipa missing trade utajil davek v znesku okoli 530.000 evrov.

Direktor izdajal lažne poslovne listine

Ob tem policisti pravijo, da so hrvaškega državljana, sicer direktorja slovenske družbe, ovadili še zaradi suma storitve več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kot pravijo policisti, je namreč z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine – račune hrvaški missing trade družb.

Ni prijavil pridobljenega dogodka, ki je vplival na ugotovitev davka

Trgovina z zlatom

V drugem primeru pa so kriminalisti podali kazensko ovadbo na Okrožno tožilstvo Krško zoper slovenskega državljana zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve.  V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da osumljenec kot direktor slovenske družbe pri domnevnem gospodarskem poslovanju pri trgovini z zlatomi ni prijavil pridobljenega dohodka, ki je vplival na ugotovitev davka od drugih dohodkov ter davka od dohodkov iz kapitala in je pri tem utajil davek v znesku okoli 272.000 evrov.

Izdajal lažne listine, račune in dobropise

Kriminalisti so osumljenca ovadili tudi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine in račune in dobropise na nezakonit način uporabil kot resnične.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja