Skip to main content
Petek, 22. september 2023
04.06.2020
09:21
Tujci na podvozju vlakov in tovornjakov
Foto: Postaja mejne policije Obrežje
Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli.

Lani odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli

V tovorna vozila se skrijejo brez vednosti voznikov

V celotnem letu 2019 so policisti na mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Policisti v razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih, tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožujoče.

Marca iz objema gline rešili 30 tujcev, od tega 12 otrok

Ob tem policisti opozarjajo na primer z začetka marca 2020, ko so policisti Postaje mejne policije Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Kako policisti odkrijejo tujce?

"Za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov ključni policisti in policistke"

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev. "Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu," še dodajajo v sporočilu.

(eP)

dobova
državna meja
policija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja