Skip to main content
V Posavju 15.7° C Ponedeljek, 27. september 2021
14.01.2020
12:45
Policija, kljuka
Foto: arhiv ePosavje
Policisti med preiskavami kaznivih dejanj vlomom ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar.

Nekaj nasvetov pred nepovabljenim gosti

Tatovi v dnevnem času

Policisti ocenjujejo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev, največkrat to, kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno.

Tatovi v večernem času

Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, nepridipravi vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Kot pravijo policisti, storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Obveščajte policiste o pojavu sumljivih oseb

113 ali 080 1200

Že v preteklosti so policisti občane pozivali, da jih obveščajte o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. "Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujemo, saj smo z njihovo pomočjo pri preprečevanju in preiskovanju kaznivih dejanj lahko še bolj učinkoviti. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev," dodajajo policisti.

Doma ne hranite večje količine denarja

Alarmni sistemi in kakovostne ključavnice

Policisti občanom svetujejo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. Ob tem PIN kode plačilnih in bančnih kratic hranite ločeno in jih ne označujte, orožje pa hranite v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. "Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic," dodajajo policisti.

Še vedno se najdejo primeri, ko ljudje hranijo ključe pod predpražnikom

Kot pravijo policisti, žal še vedno obravnavajo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. "Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa poskrbimo, da so v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom," še dodajajo policisti.

(bš)

policija
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja