Skip to main content
V Posavju 27.4° C Torek, 24. maj 2022
27.12.2019
20:30
Sumljiv predmet na Obrežju
Grafika: ePosavje
V petek, nekaj pred 10. uro, so zaradi izrednega dogodka zaprli mednarodni mejni prehod Obrežje. Pri kontroli enega od potnikov so namreč zaznali sumljiv predmet in odredili evakuacijo.

NA KRATKO:

  • Okrog 9. ure so pri kontroli 32-letnika zaznali sumljiv predmet
  • Sumljiv predmet je imel vse znake eksplozivne naprave
  • Evakuirali so zaposlene in potnike na terminalu
  • Kot se je izkazalo pozneje, je šlo za Bluetooth pedalko za menjavo notnih zapisov na iPadu
  • Mejni prehod je bil dobrI dve uri zaprt za ves promet
  • Nekaj pred 11.30 uro je promet znova stekel

IZ MINUTE V MINUTO:

(19:52) S podobno napravo so se srečali tudi drugod

O dveh primerih poročajo iz Berlina in Londona

Da tokratni petkov primer z Obrežja ni osamljen, kaže naslednja izkušnja. V Facebook objavi omenjenega 32-letnika se je namreč oglasil še en glasbenik. Kot pravi, je imel sam podobne izkušnje s točno to obliko stopalke. "Ustavili so me na letališču Berlin Tegel, ko sem želel leteti s to stopalko. Ustavili so celoten postopek preverjanja oseb na letališču in celo poklicali psa za preverjanje eksploziva, preden so mi povedali, zakaj gre. Potem sem se odločil, da s to napravo ne potujem več," dodaja v komentarju. Spet drugi je v tej isti objavi delil izkušnjo, da so ga ustavili na letališču v Londonu. Sicer ga niso pridržali, so pa zato imeli varnostniki 15 minut "zabave". No, ja. Težka je glasbena.

(17:25) "Policisti so mi pokazali sliko iz rentgena. Tudi sam bi naredil enako"

Oglasil se je 32-letnik: "Gre je za Bluetooth stopalko za menjavo notnih zapisov"

Z objavo na Facebooku se je nekaj po 14. uri oglasil Andrey Gugnin, ki so ga policisti zaustavili pri mejni kontroli. Kot pravi v objavi, so ga zadržali na meji med Slovenijo in Hrvaško. "Policist mi je roki postavil na hrbet in me položil na tla. Meja je bila zaprta za dve uri, dolge kolone so se naredile na obeh straneh. Mojo punco so policisti zaslišali v drugem prostoru in ji z menoj niso dovolili stika. Poklicala je na rusko veleposlaništvo v Ljubljani, kjer so ji povedali, da ne morejo pomagati, dokler policija ne bo podala več informacij. Policisti so me zrokami na hrbtu vklenjenega zadržali več kot dve uri," pravi v sporočilu.

Uglaševalec klavirja, Obrežje

Bluetooth stopalka za menjavanje elektronskih notnih zapisov na tablici

32-letnik nadaljuje, da "kot se je izkazalo na rentgenu, je na varnostni točki moja torba izgledala kot bomba - z detonatorji in vsem ostalim. Policija ni imela dovoljenja za odprtje torbe, zato so poklicali strokovnjake iz Ljubljane. Ko so prišli, se je izkazalo, da gre za Bluetooth stopalko za moj iPad. Gre za napravo, s katero na tablici menjavam notne liste. Stopalka ima veliko delov, ki na rentgenu izgledajo zelo sumljivo. Rad bi opozoril kolege, da bodo pozorni in se tako izognejo morebitnim težavam. Nosite te naprave le v osebni prtljagi."

"Ko se je končalo, smo bili vsi srečni"

Kasneje se je vse lepo razpletlo. Rus nadaljuje, "da ko se je vse končalo, smo bili srečni vsi - policisti in jaz. Opravičili so se mi, prinesli kavo in bili zelo prijazni. Pokazali so mi fotografijo z rentgena in mi pojasnili, kaj vse na drugi strani pedalke izgleda kot detonator, baterije in kaj kot SIM kartica. Če sem iskren, tudi sam bi pomislil enako in enako naredil v njihovem primeru. Kolegi glasbeniki, bodite pozorni."

(13:08) "Šlo naj bi za uglaševalec klavirja"

"Pri pregledu so vse podrobnosti nakazovale, da bi lahko šlo za eksplozivno napravo"

Kot je v izjavi za medije v Novem mestu povedal Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto, so policisti skupaj z bombnimi tehniki kasneje ugotovili, da naj bi šlo za uglaševalec klavirja. Tega naj bi 32-letni potnik s seboj pripeljal v kovčku, vse podrobnosti pa so nakazovale, da bi lahko šlo za eksplozivno napravo.

"Policistom na Obrežju lahko za hitro evakuacijo samo čestitamo"

"V postopkih, ki smo jih spremljali na Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Novo mesto, lahko policistom na mednaronem mejnem prehodu Obrežje za hitro evakuacijo samo čestitamo," še dodaja Perc.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(12:40) Policisti podrobneje o sumljivi napravi na Obrežju

Na Policijski upravi Novo mesto o dogodku pravijo, da se je ob 8. uri in 30 minut na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje, na vstop v državo, pripeljal avtobus s 45-timi potniki. Kot smo lahko videli na Obrežju, je bil avtobus namenjen v Torinu. Policist je v postopku mejne kontrole odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom.

Elektronska naprava vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo

Policisti so pri pregledu v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek so policisti poslali v takojšnjo presojo, kjer so potrdili, da gre za sumljiv predmet.

Sumljiv predmet na Obrežju

Policisti so 32-letniku, lastniku kovčka, odvzeli prostost

Policisti so 32-letnemu potniku odvzeli prostost ter sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu.

Promet proti Obrežju so omejili in avtocesto zaprli

Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju so omejili že na uvozu Brežice, na uvozih bližje Obrežju pa tudi zaprli. Potnike so preusmerili na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz narejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so pregledali bombni tehniki

Kot pravijo policisti so, "sumljiv predmet nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet."

Obrežje, zapora

Ko ni bilo več nevarnosti, so promet sprostili

32-letniku pa odpravili pridržanje

Ob 11.25 uri so policisti nato odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. "Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo," pravijo policisti.

V usklajeni akciji potrdili visoko pripravljenost

Policisti, reševalci, gasilci, vzdrževalci cest

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov, v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, so pomoč pri intervenciji poleg uslužbencev DARS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa, ki so izvajali naloge na območju policijske uprave Novo mesto.

Po 12. uri je promet na vseh cestah stekel normalno

Po zbranih ugotovitvah so bili postopki policistov v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer. Policisti so ostali na kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še nekje do 12. ure, ko je promet na vseh cestah zopet stekel normalno.

"Dogodek je potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije"

Na Policijski upravi Novo mesto dodajajo, da je "dogodek na mejnem prehodu Obrežje potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. Po zaznavi sumljivega predmeta so se nemudoma odzvale vse pristojne službe in vsaka na svojem področju, skladno z vnaprej določenimi postopki, odgovorno opravile svoje naloge. Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo."

(11:25) Zaposleni so se s parkirišča vrnili v upravno stavbo

Avtobus, na katerem je bila sumljiva oseba, je bil namenjen v Torino. Promet na Obrežju je ravnokar stekel, konec nevarnosti. Za krške poklicne gasilce in brežiške reševalce se je intervencija končala.

(11:15) Evakuacija na mejnem prehodu Obrežje

Na mejnem prehodu Obrežje se je zaradi izrednega dogodka zaustavil promet in čas. Na izstopu iz Slovenije čakajo trije avtobusi, na vstopu v Slovenijo - že na slovenski strani - pa je avtobus, s katerim se je pripeljala domnevno sumljiva oseba. Na delu so tehniki Oddelka za protibombno zaščito iz specialne enote policije.

(10:40) Policija o dogodku na Obrežju

S Policijske uprave Novo mesto so poslali uradno sporočilo o dogodku na Obrežju. "Mejni prehod za mednarodni promet Obrežje je zaradi varnostnega dogodka do nadaljnega zaprt za ves promet v obe smeri. Omejen je tudi promet na avtocesti do Obrežja," pišejo v sporočilu.

V času zapore se lahko potniki preusmerjajo na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce. Avtobusi se lahko preusmerjajo le na mejni prehod Rigonce, tovorni promet pa na mejni prehod Metlika. V dogodku ni bil nihče poškodovan, več informacij bo znano kmalu.

(10:32) Uvoz na avtocesto Brežice prozi Obrežju zaprt.

(10:30) Mednarodni mejni prehod Obrežje zaenkrat zaprt.

(bš)

brežice
obrežje
državna meja

Pridružite se nam