Skip to main content
Nedelja, 28. maj 2023
08.04.2022
09:59
Policija, državna meja
Foto: arhiv ePosavje
Kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo podali ovadbe zoper osem oseb, osumljenih davčne zatajitve in ponarejanja dokumentov.

Osem osumljenih

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper pet državljanov Slovenije in tri državljane Hrvaške zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Davčne zatajitve po 1. odstavku 249. člena KZ-1 in več kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po I. in II. odstavku 235. člena Kazenskega zakonika.

Fiktivne listine knjižnili v svoje poslovne knjige

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da so osumljeni kot direktorji, lastniki oz. osebe, katere so dejansko upravljale z več posameznimi podjetji, v letih od 2017 do 2019 na podlagi različnih fiktivnih listin, katere so knjižili v svoje poslovne knjige, prikazovali nabave ter prodajo blaga tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, pri tem pa so se izognili plačilu predpisanih obveznosti pravnih oseb. S tem so preslepili Finančni urad, pristojen organ za odmero in nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem teh obveznosti.

Protipravna premoženjska korist v višini okoli 470.000 evrov

Policisti pravijo, da so osumljeni s storitvijo omenjenih kaznivih dejanj pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 470.000 evrov. Rezultat uspešne preiskave je bilo sodelovanje z Finančno upravo Republike Slovenije, Finančnim uradom Novo mesto, ki je v vpletenih družbah predhodno opravil davčne inšpekcijske preglede in podal ustrezna naznanila policiji. "Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo v Krškem," dodajajo v sporočilu.

krško

Pridružite se nam