Skip to main content
V Posavju -3° C Sreda, 19. januar 2022
03.01.2022
09:09
Foto: arhiv ePosavje
Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 149 prometnih nesreč, 19% več kot v letu 2020. Poglejmo v podrobnosti.

Črne številke

Delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč narašča

KRŠKO V nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki, sta dve osebi izgubili življenje, 14 jih je utrpelo hude poškodbe, še 60 je bilo lažje poškodovanih. Od leta 2013 je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi. Policiste skrbi dejstvo, da delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih dveh letih ponovno narašča in letos znaša že 12,4%.

Največ alkoholiziranih v skupnimi med 35 in 44 let

Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let (41) in med 25 in 34 let (34). Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let in sicer 1,73 g/kg.

Brezovo, nesreča, 20. december 2021

Za volan le trezni!

Policisti vse voznike ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju opozarjamo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. V prometu ravnajte odgovorno. V zimskih razmerah se na cesto odpravite le s predpisano zimsko opremo, zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev.

Pešci!

Policisti na odgovorno ravnanje opozarjajo tudi pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Poskrbijo naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila. Policisti bodo v okviru prizadevanj za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu še naprej preverjali psihofizično stanje voznikov.

Bodimo odgovorni do sebe in drugih

Tako bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. "Tudi v prometu velja - bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z uživanjem alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo in s tem v teh težkih časih še dodatno obremenjujemo naše zdravstvene delavce," dodajajo policisti.

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam