Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
10.01.2020
08:55
Detonacija v Vrhu pri Boštanju
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Policisti na Policijski upravi Novo mesto so uspešno preiskali večerno detonacijo, ki smo jo v soboto, 4. januarja, slišali v Posavju, pa tudi od Mokronoga do Škocjana. Pridržali so 35-letnika.

Policisti izsledili 35-letnika

Detonacija v sevniški občini, ki se je slišala precej dlje

Kot smo poročali v nedeljo, 5. januarja, se je v Posavju - od Sevnice do Krškega in še dlje - nekaj po 22.30 uri slišala detonacija, močan pok. In podrobnosti sprva niso bile znane, policisti so zaprosili za pomoč pri razjasnitvi okoliščin, preiskava pa je prinesla rezultate.

Med vinogradi našli mesto, kjer je "urezalo"

Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, so policisti v ponedeljek izven naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva. Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije, kjer je bila ožgana zemlja in trava, v okolici pa so bile vidne poškodbe stebrov vinograda.

Udarni val je poškodoval tudi bližnji vikend

Policisti so obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Komisija sektorja kriminalistične policije je v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije opravila ogled. Kot pravijo v sporočilu, je udarni val eksplozije - poleg škode v vinogradu - poškodoval tudi bližnji vikend, na katerem so bile vidne poškodbe vrat in razbito steklo okna.

Detonacija v sevniški občini

V ponedeljek so ga pridržali, v torek opravili hišne preiskave

Policisti so nato v ponedeljek pozno popoldne prijeli in pridržali 35-letnega osumljenca, kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki pa so v torkovem dopoldnevu opravili hišne preiskave.

Zasegli še električne vodnike in transformator

Služili naj bi pri sprožitvi eksplozije

Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so policisti zasegli električne vodnike in transformator. Kot pravijo policisti, naj bi ta služil kot pripomoček za električni sprožilec, pri hišni preiskavi pa so našli še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij.

Predvidena kazen? Do 5 let zapora

Detonacijo so zaznali vse do Krškega in Škocjana

Prve ugotovitve policistov kažejo, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali na razdalji desetih kilometrov od kraja - kot rečeno, slišalo se je v Sevnico, na Sremič, v Mokronog in do Škocjana, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida. Ta snov v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen.

Ovadili ga bodo za povzročitev splošne nevarnosti

Policisti bodo za 35-letnika napisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora do 5 let. "Z nespametnim ravnanjem je povzročil materialno škodo in vznemirjanje javnosti, k sreči pa ni bil nihče poškodovan," pravijo policisti.

Policisti so opravili več pogovorov

Preverili tudi pri Kontroli zračnega prometa in Slovenski vojski

Policisti so še v sobotnem večeru, ko je prišlo do deotancije, in v minulihh dneh opravili več razgovorov z občani. In kot pravijo v sporočilu, so nekaj koristnih informacij prejeli tudi po objavi poziva na družbenih omrežjih in medijih.

Ni bilo prebitja zvočnega zidu

Ob namigovanjih, da bi bila detonacija lahko posledica prebitja zvočnega zidu, so policisti povprašali tudi na Kontroli zračnega prometa Slovenije in v Slovenski vojski, a ti niso potrdili, da, da bi kakšno letalo v tem kritičnem času preletelo ozemlje Republike Slovenije.

Ni bilo potresa

Policisti so v preiskavi prav tako izključili možnost potresa - tega dne, okoli pol devete ure zvečer, je bil po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje sicer zabeležen zmeren potresni sunek v jugovzhodnem delu Slovenije, a so potres čutili le prebivalci Bele krajine.

Fotogalerija (Foto: Policijska uprava Novo mesto):

(bš)

policija
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja