Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
05.08.2022
15:40
Požar, Vrbina, 4. avgust 2022
Foto: ePosavje.com
Nekaj po 18. uri je zagorelo na odlagališču odpadkov v Spodnjem Starem Gradu v občini Krško. Požar gasijo gasilci Poklicne gasilske enote Krško in gasilci iz več društev Gasilske zveze Krško.

KAJ MORATE VEDETI:

  • V četrtkovem popoldnevu je zagorelo v Spodnjem Starem Gradu
  • Zagoreli so nenevarni kosovni odpadki
  • Na delu je bilo 106 gasilcev iz 15 društev
  • Po podatkih iz družbe Kostak, d. d., je zagorelo okoli 150 t odpadkov
  • Gasilci Poklicne gasilske enote Krško so intervencijo zaključili v petek ob 9. uri
  • Policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila in informacije

Zadnja osvežitev: 18:09, 5. avgust 2022

Požar kosovnih odpadkov, Krško

ČETRTEK, 4. AVGUST 2022

(20:15) "Zagoreli so kosovni odpadki, izolirani od ostalih odpadkov"

Nekaj minut po 18. uri so bili na Regijskem centru za obveščanje Brežice obveščeni o požaru na odlagališču v Spodnjem Starem Gradu v občini Krško. Kot je za ePosavje.com povedala direktorica Sektorja za ravnanje s surovinami v družbi Kostak, d. d., Jožica Stegne, so zagoreli kosovni odpadki, izolirani od ostalih odpadkov.

Zaposleni so naredili koridor, da se ogenj ne bi širil naprej

"Naši zaposleni so takoj pristopili k gašenju in poklicali gasilce," dodaja. Zaposleni so okoli gorečih odpadkov naredili koridor, da se ogenj ne bi širil naprej po shranjevalnem prostoru. "Trenutno smo v fazi gašenja požara. Gorijo nenevarni odpadki," še dodaja. Ob začetku požara se je sicer s požarišča dvignil gost črn dim. 

Aktivirani gasilci iz številnih društev

Na delu so gasilci Poklicne gasilske enote Krško in gasilci iz večih društev Gasilske zveze Krško, PGD Dolenja vas, PGD Zdole, pa PGD Veliki Podlog do gasilcev s Smednika in Rake, če naštejemo zgolj nekatera društva. Na intervenciji je tudi ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško.

(20:18) Ne, ni zagorela Nuklearna elektrarna Krško

Po spletu so zaokrožile fotografije stebra dima v ozadju Nuklearne elektrarne Krško in nekateri so sklepali, da je prišlo do požara v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Ne, ni zagorelo v NEK. Dim se je dvigal dober kilometer vzhodneje od kompleksa elektrarne.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(20:27) Upoštevajte navodila pristojnih služb, zapirajte okna in vrata

Z Regijskega centra za obveščanje Brežice so poslali obvestilo, v katerem prebivalce naselij Spodnji Stari Grad, Krško in Leskovec pri Krškem prosijo, da upoštevajo navodila pristojnih služb na terenu ter zapirate okna in vrata na stanovanjskih objektih.

(20:38) Tvit ustvarjalcev jedrskasi

(20:40) Na požarišču tudi avtolestev

Vodja intervencije je dobro uro po požaru aktiviral tudi gasilsko avtolestev iz Poklicne gasilske enote Krško, ki je na kraj požara prispela ob 19. uri in 22 minut.

(20:47) Zakaj je zagorelo, bodo še ugotavljali

Zakaj je zagorelo, bodo policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto ugotavljali v naslednjih dneh, ko bodo razmere dopuščale varen in nemoten ogled kraja požarišča.

(20:49) Stebra črnega dima ni več

Pogled proti požarišču je slabe tri ure po nastanku požara že bolj optimističen. Gasilcem je namreč uspelo omejiti požar, stebra črnega dima (in dima sicer) ni več opaziti iz Vrbine.

(21:16) Požar s kamer ARSO

Popoldanski požar pri Krškem se je videl tudi s kamer Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), z Lisce, Kuma in Novega mesta.

(22:25) Požar je pod nadzorom

Požar gasijo gasilci Poklicne gasilske enote Krško in prostovoljnih gasilskih društev Dolenja vas, Krško, Videm, Zdole, Leskovec, Smednik, Raka, Veliki Trn, Gora, Veliki Podlog, Senovo, Brestanica in Podbočje.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

PETEK, 5. AVGUST 2022

(05:41) Gasilska intervencija še vedno poteka

Še ne 12 ur po požaru na odlagališču odpadkov gasilska intervencija še vedno poteka, ob pomoči gradbene mehanizacije trenutno poteka prekopavanje požarišča. Ob 5. uri je bilo v Krškem ob 100% vlažnosti 16,6°C, piha rahel severozahodnik.

(05:50) V času požara v eni uri na 112 prejeli 66 klicev

Statistični podatki servisa sos112 kažejo, da so med 18. in 19. uro na številki 112 sprejeli 66 klicev, eno uro pozneje pa 23. V sredo so med 18. in 19. uro na številki 112 sprejeli 7 klicev, v celotnem dnevu pa 68 - torej dva več kot samo v četrtek med 18. in 19. uro.

(06:01) Uradno o požaru z Regijskega centra za obveščanje Brežice

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice v uradnem sporočilu pravijo, da je v četrtek ob 18:09 v Spodnjem Starem Gradu v občini Krško zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki. Gasilci Poklicne gasilske enote Krško ter prostovoljnih gasilskih društev Dolenja vas, Krško, Videm, Zdole, Leskovec, Smednik, Raka, Veliki Trn, Gora, Veliki Podlog, Senovo, Brestanica, Podbočje in Veliki Kamen so požar na odpadkih lokalizirali. S pomočjo delovnih strojev odpadke razmetavajo in z današnjim dnem nadaljujejo z gašenjem požara.

(09:37) Uradno sporočilo

Iz družbe Kostak, d. d., so poslali uradno izjavo o dogodku v Spodnjem Starem Gradu.

Včerajšnji požar na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, ki se je pojavil okoli 18. ure na območju kosovnih odpadkov, so zaposleni in pripadniki Poklicno gasilske enote Krško ter prostovoljci iz petnajstih okoliških prostovoljnih gasilskih društev omejili in zavarovali objekte in samo deponijo. Za takojšen odziv in intervencijo se zahvaljujemo vsem, ki so pomagali pri gašenju in omejitvi požara, tako da ni bilo nobenih poškodb in so požar hitro lokalizirali. Poklicni gasilski enoti (PGE) Krško se zahvaljujemo za hitro pomoč, dobro organiziranost in učinkovito intervencijo, kakor tudi zaposlenim in prostovoljnim gasilcem. Vzrok požara je po prvih ocenah samovžig v skladišču kosovnih odpadkov, po prvih ugotovitvah je zgorelo 150 ton, materialna škoda pa ni nastala.

Na območju Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad je vzpostavljena požarna straža in je stanje pod nadzorom. Danes bodo iz NLZOH Novo mesto izvedli monitoring izcednih voda na tem območju. Viri pitne vode niso ogroženi, saj na levem bregu Save ni vodonosnikov.

Vsem občanom in občankam se opravičujemo zaradi nevšečnosti.

Vir: Kostak, d. d.

(09:47) O požaru uradno tudi policisti

Na Policijski upravi Novo mesto pravijo, da so bili v četrtek ob 18.11 soobveščeni o požaru na deponiji kosovnih odpadkov v Spodnjem Starem Gradu na območju Policijske postaje Krško, gasilci so požar omejili in danes nadaljujejo z aktivnostmi.

Policisti in kriminalisti zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine

Policisti in kriminalisti zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine oziroma vzrok za nastanek požara, ogled požarišča bodo opravili, ko bodo razmere to omogočale. "O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo," dodajajo v sporočilu.

(18:04) Na požarni straži so bili gasilci PGD Brege in PGD Rožno

V petkovem dopoldnevu so bili na požarišču na gasilski straži ostali gasilci PGD Brege in PGD Rožno.

(18:05) O požaru tudi gasilci Poklicne gasilske enote Krško

Na svoji spletni strani so obvestilo o četrko-petkovem požaru v Spodnjem Starem Gradu objavili tudi gasilci Poklicne gasilske enote Krško. Kot pravijo, so bili ob 18. uri preko Regijskega centra za obveščanje Brežice obveščeni o požaru, po prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da gre za požar odpadkov, ki so deponirani na zunanjem platoju. "Takoj smo pričeli z gašenjem z dvema avtocisternama, aktivirana so bila okoliška prostovoljna gasilska društva. Dodatno smo aktivirali še gasilsko vozilo s cisterno in avtolestev iz Poklicne gasilske enote Krško. S pomočjo strojnih nakladačev smo naredili preseke in omejili požar," pravijo.

Sodelovalo je 106 gasilcev

Kot še pišejo, "je poleg Poklicne gasilske enote Krško sodelovalo še 14 prostovoljnih gasilskih društev. Proti jutru smo požar omejili ter nadaljevali z gašenjem posameznih žarišč. Intervencija je bila zaključena ob 11. uri, sodelovalo je 106 gasilcev." In kot zaklučijo, "Poklicna gasilska enota Krško se zahvaljuje Mestni občini Krško, okrepčevalnici Majolka, Gasilski zvezi Krško s prostovoljnimi gasilskimi društvi, Kostaku Krško pri uspešnem sodelovanju in logistični pomoči."

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi