Skip to main content
V Posavju 20.2° C Ponedeljek, 27. september 2021
13.11.2020
13:25
Policija, 0.0 šofer
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Policisti bodo v okviru nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu ta konec tedna preverjali psihofizično stanje voznikov.

Preverjali bodo psihofizično stanje voznikov

Število nesreč narašča

KRŠKO Policiste predvsem jih skrbi dejstvo, da na območju Policijske uprave Novo mesto delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2018 nekoliko zmanjševal in je takrat znašal nekaj več kot 10%, je letos odstotek precej višji in znaša 14,1%.

V sedmih letih v nesrečah, ki so jih pozvročili pijani, umrlo 30 ljudi

Od leta 2013 je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, umrlo 30 ljudi. Kar 34% povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola ali drog.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja

Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to pomeni izzivanje nevarnosti - prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, ne vklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč.

Vse voznike ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni

Policisti vse voznike ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni. "Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju opozarjamo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti," pravijo na Policijski upravi Novo mesto.

Opozorila tudi pešcem

Ceste so namreč na izpostavljenih delih mokre in spolzke, na cesti je tudi več odpadlega listja. Na odgovorno ravnanje policisti opozarjajo tudi pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Pešci naj poskrbijo za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila.

Bodimo odgovorni do sebe in drugih"

Tudi v prometu velja - bodimo odgovorni do sebe in drugih. "Z uživanjem alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo in s tem v teh težkih časih še dodatno obremenjujemo naše zdravstvene delavce," dodajajo policisti.

(bš, eP)

policija
krško
sevnica
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja