Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
01.09.2020
09:13
Foto: arhiv ePosavje
Iz Komunale Sevnica so sporočili, da je voda iz javnega vodovoda Skrovniki zaradi povišane motnosti od 31. avgusta 2020 neprimerna za pitje.

Prekuhavanje pitne vode na javnem vodovodu Skrovnik

Poziv k racionalni rabi vode

SEVNICA Kot pravijo na Komunali Sevnica, je na vodovodnem sistemu Skrovnik pred uporabo potrebno vodo prekuhavati, skladno z navodili o prekuhavanju vode, katere je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih je potrebno upoštevati.

Obvestilo velja do preklica!

"Uporabniki lahko namesto prekuhavanja vode iz vodovodnega sistema uporabljate embalirano vodo iz trgovine. Obvestilo o prekuhavanju vode velja do preklica, prav tako uporabnike pozivamo k racionalni rabi vode zaradi pomanjkanja vode v sistemu vodovoda Skrovnik," dodajajo.

NAVODILO O PREKUHAVANJU VODE

(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l. RS, št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09)

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste parazitov. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

(eP)

sevnica
pitna voda
obvestila

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja