Skip to main content
V Posavju 16.8° C Ponedeljek, 26. september 2022
11.04.2022
14:06
Foto: arhiv ePosavje
Kot so sporočili iz Komunale Sevnica, pitna voda iz javnega vodovoda Skrovnik ni primerna za uporabo, vodo do preklica prekuhavajte.

Prekuhavanje pitne vode na javnem vodovodu Skrovnik

Vse uporabnike pitne vode na javnem vodovodu Skrovnik obveščajo, da je voda iz javnega vodovoda zaradi ugotovljene prisotnosti fekalnih bakterij in enterokokov v vodi od 11. aprila 2022 neprimerna za pitje. "Pred uporabo je potrebno vodo prekuhavati, skladno z navodili o prekuhavanju vode, katere je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih je potrebno upoštevati," dodajajo v obvestilu.

Obvestilo velja do preklica

Uporabniki lahko namesto prekuhavanja vode iz vodovodnega sistema uporabljate embalirano vodo iz trgovine. Obvestilo o prekuhavanju vode velja do preklica!

Navodila o prekuhavanju pitne vode

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste parazitov. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

sevnica
komunala sevnica
obvestila
pitna voda

Pridružite se nam

Novice iz Posavja