Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
27.05.2022
13:17
Foto: arhiv ePosavje
V zadnjem obdobju na območju Policijske uprave Novo mesto ponovno ugotavljajo porast števila povzročiteljev prometnih nesreč in kršiteljev, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Pijani letos povzročili 46 prometnih nesreč

Letos so policisti obravnavali 46 prometnih nesreč, ki so jih povzročili opiti vozniki in ugotovili 480 kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Ena naših prioritetnih nalog je zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu, zato bodo ta konec tedna na Dolenjskem poostrili nadzor.

Poostren nadzor prometa

Z napovedjo in izvedbo aktivnosti želijo policisti ljudi ozavestiti o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola, ki slabi psihofizične sposobnosti in v čim večji meri preprečiti neodgovornim in nevarnim voznikom udeležbo v prometu.

Varno v prometu

"Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce," pravijo policisti.

Nesreča pri Jelovcu, 27. maj 2022

V slabih 10 letih v nesrečah z alkoholom umrlo 28 ljudi

Od leta 2013 je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi. Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3%.

Največ povzročiteljev nesreč v skupinah od 25 in 34 let ter med 35 in 44 let

Policisti opozarjajo, da je bilo največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč v starostni skupini med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg.

V lanskem letu pijani povzročili 155 nesreč

Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več, kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe).

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja