Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
23.03.2019
18:54
Foto: Knjižnica Brežice
Na četrtek, 21. marec 2019, so v treh posavskih knjižnicah že tradicionalno začeli novo sezono bralnih povezovanj.

Posavci beremo skupaj 2019

Projekt Posavci beremo skupaj bo letos že devetič zapovrstjo potekal vse tja do 20. novembra, ko knjižnice obeležujemo svoj dan.

S skupnimi močmi smo knjižničarji tudi letos pripravili 40 priporočilnih naslovov: 30 je proznih del, 5 esejev in prav toliko pesniških zbirk. Izbrane knjige bodo v času trajanja projekta v Knjižnici Brežice razstavljene na mrežnem stojalu na leposlovnem oddelku za odrasle. Vanje so vložene kazalke, knjižničarji pa se veselimo prebiranja zapisa misli, mnenj, občutkov ob in po prebranem. Posamezna dela so dostopna tudi brezpapirno – kot elektronske knjige na spletnem portalu Biblos.

Med bralnimi namigi najdete potopis Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov. Slednji je v naše prostore v včerajšnjem večeru pripeljal dve Nataši: avtorico dela in moderatorko pogovora. Prva, Nataša Rogelja, je doktorica antropologije ter avtorica in soavtorica več strokovnih in otroških knjig z morskimi vsebinami. Zaposlena je na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Se pa v njej pretaka tudi pustolovska kri. Sedem let je namreč z družino živela na katamaranu. Dvignili so sidro iz navidezno varnega udobja ustaljenih poti in za več let zaorali v ledino modre prostranosti. Več o tem je zbranim zaupala v pogovoru z Natašo Jenuš, profesorico slovenščine in zgodovine ter ljubiteljico knjig, zapisane in govorjene besede.

Kakor sta Nataši z besedami stkali prijetno zgodbo večera ob začetku bralnega projekta v Brežicah, tako bomo bralci naslednjih osem mesecev v brežiški, krški in sevniški občini tkali raznolika občutja, mnenja in misli ob prebiranju priporočenih naslovov. Projekt bo vseskozi medijsko podpiral Zavod Neviodunum.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi