Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
30.06.2021
08:26
Gejm, Žiga Divjak
Foto: borstnikovo.si
V nedeljo se je zaključil 56. Festival Borštnikovo srečanje, najpomembnejši festival poklicnih gledališč v Sloveniji. Velika nagrada festivala za najboljšo predstavo je prejela uprizoritev Gejm.

"Slovensko gledališče dokazuje svojo vitalnost in družbeno odgovornost"

MARIBOR Žirija 56. Festivala Borštnikovo srečanje si je v tekmovalnem programu ogledala osem uprizoritev, dveh izmed desetih izbranih iz sezone 2019/2020, tako organizatorji, ni bilo več mogoče obnoviti.

"Selekcija izkazuje širok spekter raznolikih avtorskih poetik, izvedbenih pristopov in produkcijskih modelov. Zastopane so vse generacije gledaliških ustvarjalcev, med katerimi vidno izstopa mlajša. V žiriji so prevladovali strokovnjaki iz tujine, zato je njen pogled pretežno usmerjala mednarodna vizura," so zapisali po končanem festivalu.

Kot ugotavljajo, "ob preizpraševanju samoumevnosti slovenskega gledališkega in kulturnega konteksta slovensko gledališče dokazuje svojo vitalnost in družbeno odgovornost na visoki profesionalni ravni, ob tem pa ostaja prostor živega srečevanja, izmenjave in refleksije. Občinstvo se je vrnilo v gledališče in verjamemo, da bo spremljalo gledališko ustvarjalnost, Festival Borštnikovo srečanje pa bo še naprej deloval povezovalno in pretočno, v nenehnem dinamičnem odnosu z družbo in ljudmi, ki ga ustvarjajo."

Žiga Divjak

Gejm v režiji Žige Divjaka najboljša predstava

Veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo predstavo je prejela uprizoritev Gejm v režiji Žige Divjaka v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana. Odločitev so člani žirije, tako v obrazložitvi podeljene nagrade, sprejeli soglasno.

"Uprizoritev od nas ne pričakuje niti empatije niti moralne opredelitve"

"Uprizoritev Gejm od nas ne pričakuje niti empatije niti moralne opredelitve, ampak dosledno spoštovanje zakonov, ki določajo civilizacijske standarde. Vrhunski igralski ansambel skupaj z umetniškimi in tehničnimi sodelavci ustvari silovito gledališče, ki brani človečnost ter temeljna načela evropske civilizacije in kulture. Uprizoritev na vznemirljiv način priča o veliki tragediji migrantov, izročenih neusmiljenim postopkom državnih organov in evropskih državljanov. To je predstava, ki ne govori le o Sloveniji, temveč tudi o Evropi in svetu, ter alarmantno sporoča, da je rdeča linija prekoračena."

Žiga Divjak in Sara Dirnbek prejela nagrado za najboljšo režijo in mlado igralko

Posavsko slavje v Mariboru je bilo popolno, Žiga Divjak je za omenjeni Gejm prejel Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo, Sara Dirnbek pa Borštnikovo nagrado za mlado igralko.

"Žiga Divjak brezkompromisno režira Gejm in vse uprizoritvene elemente povezuje v vznemirljivo in pretresljivo celoto. To je njegov "tour de force", ki združuje ustvarjalno moč in globok človeški angažma. Njegov režijski postopek je drzen in brezkompromisen. Pri delu tvega, prav tako kot liki v njegovi predstavi tvegajo svoja življenja. V nobenem trenutku ni didaktičen, ne moralizira in ne želi ugajati občinstvu. Ustvari urgentno uprizoritev, ki se bori proti prevladi politične, fizične in estetske brutalnosti," so zapisali v obrazložitvi nagrade Žigi Divjaku.

Prav tako soglasno so člani žirije sprejeli odločitev o nagradi za najboljšo mlado igralko. Kakor pravijo, "Sara Dirnbek svojo igro obvladuje z izjemno disciplino in predanostjo ideji uprizoritve. Njeni avtentičnost in osredotočenost na temo dajeta predstavi dodatno dimenzijo. Ekonomičnost njenega igralskega izraza podeli izpovedim še večjo moč. Biti predvsem človeško bitje na odru je igralkin neprecenljivi dar."

(eP)

krško
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja