Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
09.02.2022
10:19
Posavski muzej Brežice, 8. februar 2022
Foto: Posavski muzej Brežice
Na slovenski kulturni praznik je Posavski muzej Brežice, kakor že leta poprej, na široko odprl svoja vrata in k obisku z brezplačnim vstopom privabil številne obiskovalce iz Posavja.

8. februar v Posavskem muzeju Brežice

BREŽICE Ob 10. uri so pripravili javno vodstvo, na katerem so predstavili dve razstavi: osrednjo razstavo Posavskega muzeja Brežice iz leta 2021: Po Posavju z žlico in čašo / Pet čutov: 1 – OKUS in gostujočo razstavo Muzejev radovljiške občine "Ljudje naj bi kuhali z veseljem", (100-letnica rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča). Na začetku sta obiskovalce nagovorili direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in gostja direktorica Muzejev radovljiške občine dr. Petra Bole.

Vodstvo sta direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in kustosinja Muzejev radovljiške občine Katja Praprotnik pričeli v Viteški dvorani, ki je bila ob današnjem prazniku tudi najprimernejši prostor za počastitev praznika s skupnim petjem Zdravljice. Alenka Černelič Krošelj je obiskovalcem predstavila in razdelila nove brezplačne publikacije o Viteški dvorani, ki jih je muzej v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku izdal konec prejšnjega leta. V nadaljevanju je kustosinja MRO Katja Praprotnik udeležencem predstavila razstavo "Ljudje naj bi kuhali z veseljem" (100-letnica rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča), ki je na ogled v zadnjem razstavnem prostoru stalne razstave novejše zgodovine v 2. nadstropju gradu Brežice. Ogled razstave pa so zaokrožili z ogledom videa, v katerem Radovljiški kuharski mojster Uroš Štefelin pripravlja gobovo juho po receptu Ivana Ivačiča.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Alenka Černelič Krošelj je predstavila razstavo Po Posavju z žlico in čašo / Pet čutov: 1 – OKUS, ki je na ogled v tretjem prostoru Galerije. Udeleženci so si v Malem avditoriju ogledali še videoposnetke z izseki kuharskih oddaj iz 60. let prejšnjega stoletja, v katerih mojster Ivačič pripravlja jedi iz skute, želatine, krompirjevega testa, gob …

Vir: Posavski muzej Brežice

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja