Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
30.05.2019
07:17
Foto: Lea Pungerčič
V torek, 28.maja je tradicionalni lutkovno – gledališki festival »Kruha in iger« že 8. razveseljeval otroke in njihove starše.

SEVNICA Star latinski rek socialnega miru rimskega imperija, je na sevniškem gradu pred osmimi leti pognal korenine s sodelovanjem Pekarne » Kruhek« ( Kruha) in zavoda »Grajsko lutkovno gledališča Sevnica«( Iger). Z leti je prerasel v tradicionalni festival otroških lutkovnih in gledaliških predstav, kjer se vsako leto predstavijo najuspešnejše skupine osnovnih šol občine Sevnica. Letos je bila prireditev uvrščena celo v program » Sevniško poletje «, kar priča o rasti njene kvalitete in popularnosti.

Veseli nas, da je lutkovno gledališka kultura in dejavnost na osnovnih šolah v porastu in kreativno prisotna med našimi učenci in mladino, katerih nekatere predstave se skoraj vsako leto uvrščajo na finalno republiško tekmovanje slovenskega ljubiteljskega lutkarstva v organizaciji JSKD. Kljub deževnemu vremenu se je grajska dvorana Alberta Felicijana dodobra napolnila z gledalci.

OŠ Tržišče in njihova lutkovna skupina »Pikapolonica« nam je zaigrala lutkovno predstavo »Najmanjša sovica«, v kateri so mladi lutkarji igrivo in domiselno prikazali sovjo družino in njihovo skupno skrb za najmlajšega mladička, ki se z njihovo pomočjo končno nauči letati… Za napetost in dramatičnost je poskrbela glasbena spremljava violinčela igrana v živo kot del predstave, v kateri so nastopali učenci različnih starosti. Kot prava družina…

Na OŠ Krmelj deluje lutkovna skupina » Knapec«, ki se je tokrat predstavila s senčnim gledališčem in nam zaigrala predstavo » Moj dežnik je lahko balon«. Kombinacija projekcijskih efektov je pri znani zgodbi še bolj poudarila atmosfero, magičnost svetlobe, barv in teme v teatru senc.

OŠ Blanca je nastopila z gledališko skupino » Zabavljači « v kombinaciji s šolskim orkestrom, ki so nam dramsko-lutkovno in instrumentalno zaigrali predstavo » Peter in volk«. Sam skladatelj Sergej Prokofijev, ki je tudi avtor glasbene pravljice, je v uvodnem delu gledalce seznanil z glasbeno interpretacijo glavnih likov, ki so nas z bogato klasično glasbo in doživeto igro številnega gledališkega ansambla in orkestra popeljali v svet mednarodno znane pravljice.

Fotogalerija:

Da so odmori med predstavami hitreje minili, je v grajskem stolpu vabila »Mizica, pogrni se !«, s »Kruhkovimi« dobrotami, ob zaključku festivala pa so se obiskovalci že tradicionalno sladkali z veliiiko čokoladno torto…

Kulturna prireditev, ki jo podpirata tudi Občina in KŠTM Sevnica, bi lahko imenovali tudi »Otroci – otrokom«, ali »Mladi - mladim«, saj so mladi lutkarji vrstniki navdušene publike. Upamo, da bo vsako leto več dobrih lutkovnih skupin in radovednih ukaželjnih gledalcev, ki bodo uživali v lutkovnih predstavah iz domačih logov.

Bernard Pungerčič (GLG)
Foto: Lea Pungerčič

sevnica
grad sevnica
grajsko lutkovno gledališče

Pridružite se nam