Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
03.10.2020
11:31
V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac je na ogled razstava Amor Fati Mitje Konića. Konić se osredotoča na filozofski in intelektualni odnos med človekom, naravo in stvarmi.

Amor Fati v Galeriji Božidar Jakac

"Slikarstvo kot akt umetniškega izražanja"

KOSTANJEVICA NA KRKI Mitja Konić je eden izmed pomembnih protagonistov mlajše generacije slovenskih slikarjev. Kot ustvarjalec, živeč v Münchnu, dojema svoje poslanstvo neposredno iz slikarskega rituala in ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih trendov v vizualni umetnosti.

Razstava v nekdanji samostanski cerkvi

Razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer prevladujejo monumentalna platna, razgalja jedro Konićeve poetike. "Bistvo Konićeve poetike izhaja pravzaprav iz imena naslova te razstave, Amor Fati, namreč sam umetnik poimenuje slikarstvo kot akt umetniškega izražanja, v nekem smislu kot usodo," je povedal kustos razstave Robert Simonišek.

"Slikarstvo kot alkimističen proces"

Umetnik razvija svojstveno tipologijo, svojstven slog, ki je po eni strani podrejen nekim analitičnim procesom, po drugi pa v samem tehničnem postopku slikanja združuje različne materiale in išče nove kombinacije. "Do bolj mističnih tonov v njegovem delu, ker razume svoje slikarstvo in risbo, ki ima zelo pomembno vlogo pri njegovem delu, kot neke vrste alkimijo in celotno slikarstvo dojema, kot neke vrste alkimističen proces."

Razstava Amor Fati je na ogled do 6. decembra

Razstava Amor Fati je druga in hkrati zadnja letošnja razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer običajno pripravljajo projekte za sam prostor. "Letos smo po dolgih letih gostili kar dva slikarja, enega za drugim. Prvi umetnik je prišel iz Banja Luke, drugi umetnik prihaja sicer iz Slovenije, ampak že kar osem let živi v Nemčiji, tako da ustvarja v Münchnu in so ta dela prišla sem zopet iz tujine," pa je še dodal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

(eP)

galerija božidar jakac
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice