Skip to main content
Torek, 16. april 2024
19.08.2019
13:20
Grafika: Ansat TV
Na gradu Rajhenburg je na ogled razstava Ameriške sanje akademskega slikarja Blaža Vehovarja, ki je svoje izobraževanje zaokrožil na beneški akademiji likovnih umetnosti.

Blaž Vehovar tretjič v Posavju

Blaž Vehovar se v Posavju predstavlja tretjič, tokrat z razstavo Ameriške sanje. "Razstavljena dela v veliki dvorani so bila pripravljena tudi za to postavitev, bila so izdelana na novo. O sami razstavi v katalogu razstave govori Nina Jeza, predstavi tudi avtorja in razstavljen opus na Gradu Rajhenburg," o razstavi pove dr. Helena Rožman.

Tokrat z razstavo Ameriške sanje

Kot je zapisala kuratorica, je mit ameriških sanj historično še zmeraj povezan z uresničitvijo boljše prihodnosti, izraz pa je tudi povezan z migracijami iz Druge svetovne vojne, ko so begunci, pa tudi ljudje lastne usode bežali pred vojnimi grozotami in se priseljevali v ameriški talilni lonec kultur. Danes je izraz bistveno povezan z razslojitvijo in vedno globljo razpoko, med tistimi, ki imajo in onimi, ki nimajo.

S popotovanja po ameriških stepah in pragozdovih

Naravni materiali

Blaž Vehovar je svoje sanje uresničil s popotovanjem po ameriških stepah in pragozdovih, kjer še živijo bizoni, moškatna goveda in medvedi – grizliji v tako imenovanih naravnih rezervatih in prerijah. V slikarsko delo vključuje naravne materiale, kot so pesek, zemlja, seno, trava, oglje, blago, ki jim dodaja umetne materiale – lepilo, akrile in oljne barve.

Z občasnimi razstavami na Gradu Rajhenburg odpirajo nove vidike

"S temi razstavami v veliki dvorani pravzaprav dajemo tempo znotraj razstavnih dejavnosti. Grad Rajhenburg ima sicer predvsem stalne postavitve, skozi katere spoznavamo zgodovino same grajske stavbe in nekatera pomembna dogajanja, ki so se dogajala na gradu. Z občasnimi razstavami potem vedno znova odpremo nov vidik, predvsem v današnji čas," pove Rožmanova.

Razstavo spremlja katalog Matica Tršarja

Tudi ta razstava, kljub temu da gre za likovna dela, je lahko neka kritična refleksija do tega, kar predstavljajo Združene države Amerike v svetu danes. "Tudi to razstavo spremlja katalog, tokrat ga je oblikoval naš zelo dober oblikovalec Matic Tršar. S temi katalogi dejansko ustvarjamo zbirko na gradu. Pomembno se nam zdi, da razstave spremljajo katalogi. To je pisna zabeležba razstava in gradivo, ki ostane, je referenca za naše razstavišče tudi za naprej.

Razstava bo odprta še v septembru

Razstava Ameriške sanje pa bo namesto do 18. avgusta, kot je bilo sprva predvideno, bo najverjetneje podaljšana in odprta še v septembru.

Jeseni na gradu Rajhenburg sledi odprtje nove razstave

"Trudimo se, da imamo likovne razstave v tempu - zdaj imamo dve razstavi na leto - da je to razstavišče vedno zasedeno. Skratka, 19. oktobra odpiramo razstavo, s katero predstavljamo pet likovnih umetnikov s Tržaškega," še pove dr. Helena Rožman. Tudi to razstavo pripravljajo v sodelovanju z zunanjim kuratorjem, v tem času pa že poteka snovanje obrazstavnega programa.

Pet likovnih umetnikov s Tržaškega

Kot še pravi muzejska svetovalka dr. Helena Rožman, "bo razstava odprta celotno zimo in tudi v spomlad 2020, potem pa nadaljujemo s programom naslednjega leta. Trudimo se, da bo primerno pester in zanimiv."

(Ansat TV, bš, eP)

grad rajhenburg
krško
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja