Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
20.07.2020
09:09
Foto: eposavje.com
V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je na ogled že 14. postavitev tamkajšnje stalne razstave.

Na letošnji razstavi dela, ki so nastala v 60. in 70. letih

Na letošnji razstavi predstavljajo izbor devetnajstih del – grafik, risb in dveh pastelnih slik, ki so nastala na prelomu šestdesetih do sredine sedemdesetih let, pojasnjuje kustosinja razstave Kristina T. Simončič. "Gre za oblikovno in tudi vsebinsko raznorodna dela, ki jih povezuje sorodno oblikovanje človeških figur, čas nastanka ter osebni in vizualni simboli umetnika. Na njih vidimo tudi krokije in grafizme – to so sledi umetnikovega rokopisa na grafično ploščo."

Grafični odtisi so večinoma izvedeni v več različicah, v katerih je umetnik iskal nove vizualne učinke z odtiskovanjem grafične plošče v različnih barvah. Še posebej se preigravanje s koloritom pokaže v treh grafikah iz leta 1969, nadaljuje Simončičeva, in sicer z upodobitvijo vrat, nad katerimi je napis Polovo 8, "tako da jih lahko umestimo v mediteranski milje otoka Vis, od koder je prihajal Borčićev oče in kjer je Borčić preživljal veliko svojega časa."

Vpliv poparta in Andyja Warhola

Grafike iz tega obdobja se dotikajo tudi OHO-jevskega reizma, ki je težil k temu, da bi vsak objekt z njegovo vizualno prezenco doživeli kot samostojno entiteto, kar je še posebej vidno v dveh grafikah iz leta 1969 – Prazna konzerva in Ribja konzerva. "V teh delih lahko vidimo tudi nek popartistični duh časa, v katerem so nastala, saj se na dlani ponuja vzporednica z ikoničnim delom Andyja Warhola Konzerva juhe Campbell. V obeh primerih gre za nek potrošniški izdelek, torej konzervo hrane, ki pa ji je Borčić pridodal svoje osebne vizualne znake. Zanimanje za vsakdanje predmete, torej za predmete, ki tvorijo umetnikov svet, se nato prenese tudi v naslednje desetletje njegovega ustvarjanja, v njegov slavni cikel z motivi morskih polžev in školjk," še dodaja kustosinja razstave.

Vsako leto pripravijo novo postavitev

Galerija Božidar Jakac v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića hrani več kot 1400 umetnikovih del. "Zato vsako leto postavimo novo postavitev in poskušamo predstaviti njegove cikle oz. pripravljamo razstave, ki so bolj tematske narave," sklene Simončičeva.

Razstava bo na ogled do začetka februarja 2021.

(eP)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac

Pridružite se nam