Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
02.12.2019
14:12
Ta veseli dan kulture v Galeriji Božidar Jakac
Foto: arhiv Galerija Božidar Jakac
Kaj vse se bo v decembru dogajalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa objavljamo seznam dogodkov, na katere vabijo Kostanjevičani.

Ta veseli dan kulture v GBJ

torek, 3. december

Na Ta veseli dan kulture ob 11. uri pripravljamo voden ogled stalnih razstav.

Prost vstop v galerijo lahko izkoristite tudi za ogled občasnih razstav:

  • Neven Bilić: Ad infinitum, nekdanja samostanska cerkev
    (na ogled do 15. decembra)
  • Matjaž Geder: Na krilih, Lamutov likovni salon
    (na ogled do 15. decembra)
  • Nande Vidmar: Retrospektiva, novi prostori
    (na ogled do 15. marca 2020)
Ustvarjalnica v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

PRAVLJICA V GALERIJI

Pravljično-ustvarjalno druženje v galeriji

torek, 17. december, ob 17. uri in sreda, 18. december, ob 18. uri

V predprazničnih dneh vas skupaj z Valvasorjevo knjižnico Krško - enota Kostanjevica na Krki, vabimo na pravljično-ustvarjalna dogodka:

torek, 17. december, ob 17. uri
PRAVLJIČNO POPOLDNE ZA VSE GENERACIJE

Kostanjev škrat, ki ob torkih izbira pravljice v kostanjeviški knjižnici, se bo tokrat odpravil na potep v galerijo. Prisluhnili bomo pravljici, nato pa v družbi ustvarjalnih dam, ki izdelujejo zanimiva ročna dela v knjižnici Kostanjevica na Krki, izdelali okraske s katerimi bomo okrasili božično smrečico.

sreda, 18. december, ob. 18. uri
PRAVLJIČNI VEČER ZA ODRASLE

Da nikoli nismo prestari za pravljice, nam bodo s svojim pripovedovanjem zgodb dokazali člani pripovedovalsko-glasbene zasedbe Bajaté. Pravljična večera bosta potekala v novih razstavnih prostorih GBJ, kjer je trenutno na ogled razstava Nande Vidmar: Retrospektiva. Vstop je prost.

--- Pedagoške programe GBJ je finančno podprla Zavarovalnica Triglav.

Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji

OTVORITEV GOSTUJOČE RAZSTAVE

Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji

petek, 20. december, ob 18. uri Lamutov likovni salon

Razstava je posvečena spominu na grafika in profesorja Bojana Kovačiča (1949-2017), ki je petnajst let vodil grafično šolo v Narodni galeriji, v kateri se je pod njegovim izjemno subtilnim vodstvom zvrstilo nad 100 gojencev.

Kovačič je v primerjavi z drugimi člani ljubljanske grafične šole izkusil nekoliko drugačno disciplino uvajanja v tehniko. V Milanu je študiral na Breri, hkrati pa je delal v delavnicah, ki so tiskale za nekatere najvidnejše predstavnike Pariške šole. Tako je bila njegova rutina posvečena tehničnemu nadzoru učinkov, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo. Bil je prvi, ki je tiskal po predrtih grafičnih ploščah, kar je Bogdan Borčić nato vključil sistematično v svoj likovni jezik. Kot pedagog je z izjemno občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale ter to spodbujal h grafičnemu izrazu.

Bojan Kovačič je poklonil svoj grafični opus Narodni galeriji leta 2009, njegova vdova gospa Elena Martello Kovačič pa v lanskem letu grafične liste, nastale med 2011 in 2017. Ob izboru Kovačičevih del iz zadnje donacije Narodni galeriji, bo na razstavi na ogled tudi študijska predstavitev različnih grafičnih tehnik globokega tiska ter temeljni postopki grafičnega procesa. Razstava bo v Lamutovem likovnem salonu na ogled do 9. februarja 2020.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
napovednik

Pridružite se nam