Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
05.02.2021
09:05
Novice iz Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
Februar 2018, Foto: arhiv GBJ
V nadaljevanju objavljamo februarske novice iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Kulturni praznik v Galeriji Božidar Jakac

8. februar 2021

Ob kulturnem prazniku smo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića pripravili novo, že XV. postavitev grafik, ki letos nosi naslov Potovanje v školjko. Razstavo bomo virtualno odprli na Prešernov dan, z upanjem, da vas bomo s toplejšimi pomladanskimi dnevi lahko kmalu povabili tudi k ogledu v živo.

Samotno je te dni tudi v pedagoških prostorih, zato smo ustvarjalnice preselili na splet. Na spletni ustvarjalnici ob kulturnem prazniku bomo raziskovali avtomate Silvana Omerzuja, ki so razstavljeni na pregledni razstavi. Omerzujeva razstava se sicer po predvidenem terminu te dni izteka, vendar si prizadevamo, da jo podaljšamo, saj želimo ustreči vsem, ki do sedaj še niste imeli možnosti ogleda. Vabimo vas tudi k branju vsebin na GBJ blogu ali ogledu video utrinkov razstav na našem Vimeo profilu.

SPLETNA OTVORITEV

Bogdan Borčić: XV. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića

8. februar 2021, ob 10. uri

XV. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića predstavlja izbor 23 umetnikovih grafik, ter skic, datiranih v prvo polovico 70. let prejšnjega stoletja. Gre za dela iz Borčićevega javnosti dobro znanega ustvarjalnega obdobja, ko je umetnik za deset let odložil čopič in se posvetil izključno grafiki, kjer kot glavni protagonist zgodbe nastopajo lupine školjk in morskih polžev.

Razstavo bomo virtualno odprli na Prešernov dan, ob 10. uri, s predstavitvenim videom o novi postavitvi z naslovom Potovanje v školjko.

SPLETNA USTVARJALNICA 

Od preproste senčne lutke do lutkovnega avtomata,

ob pregledni razstavi Silvana Omerzuja

Ob razstavi Silvana Omerzuja pripravljamo spletno ustvarjalnico, ki bo predstavila dva načina izdelave lutke. Navdih za ustvarjanje bo Omerzujev lutkovni avtomat z motivom ptice, ki ritmično dviguje in spušča krila. Prikazana bosta dva postopka izdelave ptice – preprosta senčna lutka ter improvizirani lutkovni avtomat, ki ga lahko izdelamo iz papirja, sponk za papir in ščipalke. 

Ustvarjalnica bo od ponedeljka, 8. februarja na voljo na GBJ blogu.

VIDEO PREDSTVITEV razstave Bogdan Borčić: In principio erat Dachau v Sinagogi Maribor.

Prispevek ob razstavi Bogdana Borčića z naslovom In principio erat Dachau v Sinagogi Maribor. Gostujočo razstavo smo pripravili v sodelovanju z Centrom judovske kulturne dediščine.

Dragica Čadež, Velika zaprta vrata, 1994, foto: Boris Gaberščik (iz zbirke GBJ)

Dragica Čadež, Velika zaprta vrata, 1994, foto: Boris Gaberščik (iz zbirke GBJ)

Dragica Čadež: Zgodba o lesu in glini

O retrospektivni razstavi kiparke Dragice Čadež v Mestni galeriji v Ljubljani, ki bo kmalu v razširjeni obliki gostovala tudi v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, si lahko preberete v zapisu na našem blogu.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

napovednik
galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja