Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
13.07.2022
08:09
Foto: ePosavje
Kostanjevica na Krki se je v minulem tednu preoblekla v festivalsko ogrinjalo, ki je mesto napolnilo z ustvarjalno-glasbenim programom in z njim zadovoljil vse od najmlajših do odraslih obiskovalcev.

Pester program Festivala kulture Kostanjevica

Festival kulture Kostanjevica, bolj poznan kot FKK, se je zgodil, se ohranja in razvija zaradi entuziazma prostovoljcev Mladinskega društva Kostanjevica, ki so želeli v lokalno okolje pripeljati vrhunsko kulturo in Kostanjevico ponovno preplaviti z ustvarjalno-glasbenim programom. Letos so gledališče in glasbo dopolnili še z vizualno umetnostjo, filmom, literaturo ter delavnicami cirkuške in gledališke improvizacije za otroke. Z otvoritvijo festivala pa so v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki obeležili še 770. obletnico mestnih pravic. Tam smo bili tudi mi in preverili utrip dogodkov.

Otroške delavnice cirkuške in gledališke improvizacije 

Od ponedeljka do petka so se v okviru festivala vile delavnice cirkuške in gledališke improvizacije, namenjene otrokom do 14. leta. Vodja delavnic Jana Milovanović iz društva Terra Vera ob tem pove, da delavnice izvajajo že deset let. "Letos prvič v okviru festivala FKK, česar smo zelo veseli, saj smo že od začetka festivala veliki oboževalci in kadar je potrebno tudi podporniki." Rdeča nit delavnic so bili elementi, dodaja. "Letos smo se posvetili elementom vode, zemlje, ognja in zraka in vsak dan prek delavnic spoznali en element." Jana Milovanović še pove, da namerno sodelujejo z mentorji, ki niso iz pedagoških strok, ampak so ustvarjalci. "Letos sodelujemo s Camilom, ki je klovn iz Kolumbije, z akrobatko s Češke Terezo ter Manco Dorrer, ki je že uveljavljena filmska in občasno tudi gledališka igralka."


Zaključek otroških delavnic je bila predstava Prometej, na katero so se otroci pripravljali med tednom. "Prometej je iz gline izdelal človeški bitji in potem ukradel ogenj, ker sta bili ti bitji mrzli. Ogenj je kot simbol srca, da živimo, rabimo srce. Vse, kar je povezano z ognjem, predstavlja navdušenje, strast", je povedala igralka in vodja gledališkega dela delavnic Manca Dorrer. Otroci so nam zaupali, kako so gledališke delavnice doživljali oni. Seveda tudi brez smeha v resni predstavi ni šlo. Po besedah Milovanovićeve pa je predvsem pomembno, da otrokom pustimo svobodo, da se prek igre sami razvijajo: Tudi nekaj svobodne igre je. Mi sami sebe pojmujemo kot asistente, ki otrokom pomagajo, da oni sami prevzamejo angažma in ugotovijo, k čemu jih v tistem trenutku vleče."

Organizacija festivala v rokah Mladinskega društva Kostanjevica 

Festival kulture Kostanjevica je letos v 5. izvedbi gostil devet glasbenih skupin, tri gledališke predstave, okroglo mizo, filmski večer, vizualno razstavo, literarni zajtrk in več umetniških delavnic. Ekipni duh organizatorjev festivala pa je čutiti prek sproščenosti ustvarjalcev oziroma nastopajočih in seveda publike: "Tako kot se trudimo, da smo gostoljubni do naših nastopajočih, se tudi trudimo, da smo gostoljubni do obiskovalcev in se mi zdi, da se čuti, da je to festival, ki je delan na prostovoljni bazi, kjer je entuziazem, srčnost. Se mi zdi, da se čuti to v energiji, ko prideš na festival," pove Stane Tomazin, programski vodja FKK.

Koncertni del prireditve

Med nastopajočimi je bila tudi posavska elektro-rock skupina Kontradikshn, ki je izrazila zadovoljstvo nad izvedbo festivala. "Mi Festival kulture Kostanjevica zelo pozdravljamo, več takšnih stvari bi se moralo dogajati v okolici," pove vokalist skupine Kotradikshn Petar Stojanović in dodaja, da je to ena redkih ekip, "ki res ve kaj je kultura in zna to prinest ljudem, tako da smo res hvaležni in ponosni, da smo lahko del tega."

Odzivi obiskovalcev

Nad večernim delom so bili navdušeni tudi obiskovalci: "Super je, prišel sem predvsem zato, ker so dobri bendi, včeraj Vazz, danes Matter, tudi prej sem bil na samostanu, je bil gledališki del zelo dober. Bravo organizatorjem," nam je ob koncertnem delu večera zaupal obiskovalec. "Veseli smo, da se je ta festival spet začel, ker je bil zdaj v Posavju res manko prireditev, tako da smo veseli, da je še vedno živahno," pa je povedala obiskovalka Katja.

Obisk Festivala kulture Kostanjevica je brezplačen, z bogatimi vsebinami pa privablja obiskovalce tako iz lokalne skupnosti kot od drugod. Organizatorji vsako leto poskrbijo za novosti in tudi v prihodnje si prizadevajo za razširitev programa.

(eP)

festival kulture kostanjevica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja