Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
31.07.2019
11:44
Grafika: Ansat TV
Kostanjeviška Galerija Božidar Jakac je julija gostila simpozij Forma viva, kjer so ustvarjali trije kiparji, in sicer iz Bolgarije, Peruja in Slovenije. Več v prispevku iz TV oddaje Posavski tednik.

Forma viva 2019 v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Mednarodni simpozij kiparjev, ki se je začel 1. julija, so s slovesnim odprtjem novih kipov sklenili v soboto, mi pa smo jih obiskali tik pred tem.

Umetnine iz krakovskega hrasta

Trije kiparji so se vsak na svoj način lotili krakovskega hrasta ter ob zaključku simpozija svoje novonastale kipe predstavili javnosti. Slovenski udeleženec Bojan Mavsar se je z delom Varuh časa naslonil na zgodovinski pomen prostora. "Figura zgoraj predstavlja prva svetišča iz megalitskega obdobja, figura spodaj pa je kot nekakšen klicaj. Nekoč življenja tukaj v tem prostoru, povezoval sem s samim prostorom Kostanjevice in tem gradom, v katerem so bili cistercijanci. Vse skupaj je v nekem mejniku časa in povezava starega in današnjega časa ter se v tlorisu spusti v senco - po soncu - in kaže čas, današnji čas," je o svojem izdelku povedal Mavsar.

 

Plujemo skupaj

Podobno sporočilo daje tudi delo perujskega udeleženca, delo je naslovil Plujemo skupaj. Aldo Shiroma Uza, ki deluje kot svobodni umetnik, se redno udeležuje kiparskih simpozijev po vsem svetu. V Kostanjevico je sicer prispel z desetdnevno zamudo, a je izgubljeni čas kmalu nadoknadil.

"V Peruju nimamo tako velikih hrastov"

"Na nek način smo kot ta čoln. Kot različne živali, z različnimi spretnostmi in različnimi lastnostmi. Menim, da bi morali pustiti naše razlike zunaj čolna in sodelovati, da najdemo pravo pot. Prispel sem in takoj pričel z delom. Delal sem vsak dan, da bi le bil pripravljen do zaključne prireditve. Všeč mi je delo z lesom in prav tako s kamnom. Tukaj zelo uživam, kajti v Peruju nimamo tako velikih hrastov. To je bilo zame veliko presenečenje," pa je dodal Shiroma Uza.

Canev večinoma ustvarja v lesu

Simpozija se je udeležil tudi Robert Canev iz Bolgarije. Z delom je v ospredje postavil univerzalni pomen semena. Bolgar je sicer avtor, ki večinoma ustvarja v lesu. V Galeriji Božidar Jakac sicer opažajo, da je čedalje manj ustvarjalcev, ki bi bili vešči kiparjenja v lesu.

Pridruži se nam na Facebook strani ePosavje.com:

Forma viva

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva z delovišči v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Z delom so na pobudo kiparjev Janeza Lenassija in Jakoba Savinška začeli leta 1961. Letošnja kostanjeviška Forma viva je bila že 28. po vrsti. Tudi zanimanje je bilo precejšnje, saj se je na razpis prijavilo 108 kiparjev.

Ansat TV

kostanjevica na krki
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam