Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
24.05.2019
11:45
Foto: Mestni muzej Krško
V torek bodo v Krškem odprli razstavo Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju. Razstava v sliki, besedi in s predmeti prikazuje začetke muzealstva v Posavju, ki segajo v leto 1939.

Zbiratelji in ljubitelji starin so tedaj v Krškem ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice. Na njegovi osnovi se je v Krškem razvil Mestni muzej, ki je imel prostore v odposvečeni kapeli sv. Duha (danes Galerija Krško) in v Valvasorjevi hiši (danes Mestni muzej Krško). Po spletu okoliščin po drugi svetovni vojni, se je moral muzej iz Krškega preseliti. Tako je 26. 6. 1949 v Brežicah, v gradu, svoja vrata prvič odprl Posavski muzej Brežice. Razstava predstavlja izbor iz razstave »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek, proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice, ki je bila v PMB odprta od 12. maja 2018 do 18. maja 2019 in je bila prvi korak k praznovanju 70-letnice Posavskega muzeja Brežice. Pripravile so jo kustosinje Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar, Vlasta Dejak in Oži Lorber.

Avtorice predstavljajo začetke posavskega muzealstva ter izpostavljajo častilca starin in starinokopa Otta Aumanna (1897–1962), arheologa, prof. dr. Rudolfa Brataniča (1887–1962), predvsem pa muzejsko življenje pionirjev posavskega muzealstva, zakoncev Franja (1898–1963) in Ive Stiplovšek (1904–2001). Njuno življenje je zaznamovala izjemno dejavna skrb za kulturno dediščino. Kot pionirja posavskega muzealstva sta Ottom Aumannom utrla pot prepoznavanju, vrednotenju in varovanju snovne in nesnovne kulturne dediščine. Sprva sta s člani Muzejskega društva v Krškem zbirala predmete ter aktivno sodelovala pri vzpostavitvi muzeja, nato sta bila pobudnika in s prof. dr. Rudolfom Brataničem temeljna sotrudnika vzpostavitve in delovanja Posavskega muzeja v Brežicah. Franjo Stiplovšek je postavil neomajne temelje za uspešno muzejsko delovanje in mu ravnateljeval do upokojitve leta 1962. Njegova zvesta življenjska in muzejska družica ter umetniška muza Iva Stiplovšek pa je ob njem srčno, predano in nesebično opravljala pedagoško delo na področju kulturne dediščine vse do svojega 92. leta starosti marca 1996.

Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju
28. maj 2019, 19.00, Mestni muzej Krško

Razstava je tudi poklon prvemu ravnatelju Posavskega muzeja, slikarju Franju Stiplovšku, ob 120-letnici njegovega rojstva, na njej je na ogled 9 izbranih del, ki jih je Posavski muzej Brežice pridobil med letoma 1991 in 2018. Prvič pa bo naši javnosti predstavljena slika Veliki kamen, ki jo je Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, uspel pridobiti v lanskem letu. Razstava, ki bo odprta do 2. februarja 2020, povezuje dve ustanovi, ki sta zrasli na istih temeljih in poudarja skupno ter celovito skrb za dediščino občine Krško in Posavja.

Alenka Černelič Krošelj, direktorica PMB

krško
brežice
posavski muzej brežice
napovednik
kulturni dom krško

Pridružite se nam