Skip to main content
V Posavju 8.2° C Četrtek, 25. 2024
19.01.2022
11:37
Živa 2020, Galerija Božidar Jakac
Foto: Galerija Božidar Jakac
V Galeriji Božidar Jakac – Muzeju moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki se veselijo posebnega priznanja za kreativnost - Živa 2020.

Živa 2020

KOSTANJEVICA NA KRKI Nagrado Živa 2020 podeluje Forum slovanskih kultur, mednarodna žirija pa je ob podelitvi nagrade zapisala, da je Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti ustanova z dolgo tradicijo, ki je unikatna s stališča njenega delovanja in ugleda v svetu umetnosti, kot tudi s stališča njene fizične umeščenosti v nekdanji srednjeveški samostan, ki je predelan v razstavišče, kjer se moderna in sodobna umetniška dela soočajo s preteklostjo, kjer se kultura, umetnost in narava srečujejo na navdihujoč način.

20 nominiranih muzejev: Dve glavni nagrad in pet posebnih priznanj

Podelitev je 13. januarja potekala v prostorih Jugoslovanske kinoteke v Beogradu. Priznanje je na prireditvi, v organizaciji Foruma slovanskih kultur in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Srbije, prevzel direktor galerije Goran Milovanović. V konkurenci 20 nominiranih muzejev iz 11 slovanskih držav so podelili dve glavni nagradi in pet posebnih priznanj.

Povezovanje tradicionalnega z modernim skozi umetnost

V obrazložitvi posebnega priznanja so člani žirije zapisali, "da je vizija muzeja za prihodnost je usmerjena v sodobno, inovativno predstavljanje in promocijo lastnih zbirk, ki jih oživlja in aktualizira na način povezovanja tradicionalnega z modernim skozi umetnost. Prav tako se muzej osredotoča na razvoj inovativnih in vključujočih aktivnosti, ki jih ponuja tudi v digitalnih formatih, da bi s tem dosegel publiko, umetnike in strokovnjake v širši regiji.

Nagrada Živa

Namen nagrade Živa za najboljši slovanski muzej ter kulturni in naravni spomenik je prepoznati, spodbujati, nagraditi in pospeševati eksperimente, projekte in prakse v muzejskem sektorju v kulturnem in geografskem okviru evropskih držav slovanskih narodov ter prepoznati posebnosti in posebne vrednote slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, tradicijami in dediščino, skupnimi in včasih zelo različnimi koreninami, pa tudi težavami, ob tem dodajajo v Galeriji Božidar Jakac.

Nagrada Živa 2020

Nagrade v BiH, Bolgarijo, Ukrajino na Poljsko, Hrvaško, Rusijo in Slovenijo

Osrednjo nagrado Živa je prejel Muzej rezbarjenja (Konjic, BiH), nagrado za najboljši naravni in kulturni spomenik pa Regionalni etnografski muzej na prostem Etar (Gabrovo, Bolgarija). Posebno priznanje za vodenje je prejel Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko (Lviv, Ukrajina), priznanje za odprtost za obiskovalce Rudarski muzej (Zabrze, Poljska), priznanje za pripovedovanje zgodb Center za obiskovalce Ivanina hiša pravljic (Ogulin, Hrvaška), priznanje za učinkovito rabo virov Muzej umetnosti Jaroslavl (Jaroslavl, Ruska federacija) in priznanje za kreativnost Galerija Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovenija).

(eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam