Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
21.08.2021
18:08
Foto: ePosavje.com
Na 22 panojih na ploščadi pred Kulturnim domom Krško je na ogled razstava Jože Plečnik in Praga.

Razstava Jože Plečnik in Praga v Krškem

KRŠKO Razstava Jože Plečnik in Praga je gostujoča razstava profesorja arhitekture na Češkem in enega najbolj znanih čeških arhitektov Vladimírja Šlapete. Ta je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. Razstava izpostavlja pomembno praško poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja. Največji del razstave so posvetili Plečnikovi prenovi Praškega gradu, posebno pozornost namenjajo tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo.

"Plečnikova glavna vloga je bila vloga učitelja in tutorja"

Jože Plečnik ni bil le arhitekt Praškega gradu, ampak arhitekt številnih drugih stavb, a njegova glavna vloga je bila vloga učitelja in tutorja, je ob odprtju razstave povedal namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani Jan Beneš. Plečnik se je namreč neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, je dodal. "Prav tako je vplival na kubizem, ki je osrednji češki arhitekturni slog oz. češki prispevek v svetu arhitekture. Njegova vloga je bila zelo pomembna."

"Tudi danes je njegova vloga zelo pomembna"

Nedvomno gre za arhitekta, ki je evropskega pomena, meni krški župan Miran Stanko, ki ga oceni kot ambasadorja in povezovalca med obema državama. "Takrat sicer znotraj ene enotne države. Tudi danes je njegova vloga zelo pomembna, v smislu, da je neke vrste povezovalec med obema državama, ter da je treba njegovo dediščino graditi naprej in jo nadgrajevati z novimi zvezami, kontakti in novim sodelovanjem med državama."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Razstava je na ogled do 5. septembra

Razstava na prostem, umeščena na 22 panojih, je na ploščadi pred Kulturnim domom Krško, ki je z občino soorganizator njenega gostovanja v Krškem, na ogled do 5. septembra.

(eP)

krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam