Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
04.05.2021
22:17
Grajsko lutkovno gledališče Sevnica
Foto: ePosavje.com
V lutkovnih predstavah uživajo ljudje vseh starosti, predvsem pa so priljubljene v vrtcih in šolah. Lutkarstvo ima tudi velik pomen za slovensko kulturo in je pomemben del kulturne dediščine.

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

SEVNICA Svoje lutkovno gledališče ima tudi Posavje, saj v prostorih sevniškega gradu domuje Grajsko lutkovno gledališče. "Ideja o lutkovni predstavi mora biti takšna, da se tebe dotakne in da veš, kakšno sporočilo boš otrokom prenesel. To je pomembno in iz tega začneš delati scenarij, dramaturgijo predstave. Lutkar igralec ima samo svoj glas in lutko "alter ego". Vso svojo energijo in to, kar želi biti, predstaviti v ozadju in da lutka pride v ospredje," pove Snježana Pungerčič, umetniška vodja Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica.

Glas lutki daje značilnost in izraznost

Kako pa je s karakterjem lutk? "Scenarij prebereš, določiš karakter in naredimo skice lutk. Tako da bo karakter predstave približno enak kot je karakter, izraznost lutke. Potem lutki tudi podarimo glas. Ta je zelo pomemben, daje značilnost in izraznost same lutke," dodaja.

"Takšno znanje redko pride v Sevnico ali v manjše kraje"

"Lutkovno gledališče Sevnica je bilo ustanovljeno leta 2010, ko je z Reke v Sevnico prišla moja soproga Snježana. Ona je bila tam 10 let zaposlena kot profesionalni lutkar. Takšno znanje redko pride v Sevnico ali manjše kraje in zdelo se mi je zelo smotrno, da ustanovimo lastno lutkovno gledališče. Sevniški grad je bil lepo in na novo urejen, odprt je bil za nove vsebine. Tako smo ustanovili Grajsko lutkovno gledališče Sevnica," pa nam je povedal vodja gledališča Bernard Pungerčič.

"To je zahtevno delo, to ni kar tako mimogrede, malo popoldne"

"Trudimo se, da tudi otrokom na periferiji približamo kvalitetne lutkovne predstave, kar je z znanjem moje žene tudi mogoče. Ona je tudi umetniški vodja gledališča, sam pa organizacijsko urejam, delam lutke, sceno. Začeli smo v družinskem formatu, se nam je pa takoj priključila Marijana Štojs, ki je naša lutkarica od vsega začetka. Naknadno smo pridobili še več lutkaric, nekatere gredo, druge ostanejo. To je zahtevno delo, to ni kar tako mimogrede, malo popoldne. Ti si solist, to ni pevski zbor. Tu je treba sodelovati kot solist v kombinaciji," dodaja sogovornik.

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

Najbližji material? Spužva

Pungerčič pri izdelavi lutk izhaja iz telesnostni, anatomije in gibljivosti. "Skušam omogočiti lutki, da tako deluje. Najbližji material mi je spužva, pena. Ker je meso, volumen, lahko jo oblikujem, živa je." 

Predstava Grdi raček je bila leta 2016 na bienalnem kulturnem festivalu v Avstriji med 63 predstavami izbrana med 10 finalistov. "Skupaj smo igrali z Islandci, Južnoafričani, Avstrijci, Armenci. Počaščeni smo, da smo bili v takšni konkurenci," dodaja Pungeršič. Leta 2019 so na tritedenski turneji od Chicaga do Washingtona obiskali slovenska društva, v Clevelandu so postavili slikarsko razstavo Lutkart. V Washingtonu so sodelovali na Eurokids festivalu za otroke, ki ga organizira Evropska unija in vsaka od držav prispeva kulturni dogodek za otroke.

Sevniške lutke v Kennedijevem centru v Washingtonu

"Tokrat smo bili izbrani mi, počaščeni smo bili, da smo igrali v Kennedijevem kulturnem centru. To je največja kulturna ustanova Amerike in tudi v svetovnem merilu med najboljšimi. Če so nas selektorje te ustanove izbrali za nastop, smo lahko kar ponosni," še pove Pungeršič. Sevniški lutkarji sicer veliko delajo tudi po šolah, lutkovne delavnice pripravijo za kulturne in tehnične dneve.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

posavski tednik
video

Pridružite se nam