Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
19.09.2021
12:52
Razstava Ive Tratnik
Foto: Kulturni dom Krško
Na gradu Rajhenburg je od petka na ogled razstava vsestranske umetnice Ive Tratnik. Umetnica je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo

Igrače in kosti umetnice Ive Tratnik

KRŠKO Umetnica Iva Tratnik deluje na različnih umetniških področjih, eno pomembnejših pa je vsekakor slikarstvo, sta zapisali kustosinji razstave Mojca Grmek in Nina Sotelšek.

Za slikarski svet Tratnikove je značilno, da ga sestavljajo jasno prepoznavni predmeti, rastline in živali, njihovi fragmenti in ostanki, ki so povezani v imaginarne, fantastične celote, ki pušča odprta vrata različnim interpretacijam.

Razstavo sestavljajo slike in tekstilni kolaži, ki so nastali v obdobju zadnjih nekaj let. Razdeljena je na dva dela - v Veliki dvorani je razstavljena glavnina umetniških del, v Okrogli dvorani pa je ločeno predstavljena še prostorsko-zvočna instalacija.

Iva Tratnik je leta 2012 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Na področju vizualne umetnosti raziskuje različne umetniške prakse, vzporedno pa se ukvarja s performansom, kjer deluje samostojno ali v začasnih kolektivih, ki se oblikujejo skozi sodelovanja s celjskimi umetniki Simonom Macuhom, Andrejo Džakušič in Keiko Miyazaki.

Med leti 2012 in 2014 je kot članica skupine Jeana Daniela Frickerja plesala v sodobnih butoh plesnih predstavah. Od leta 2017 sodeluje z ljubljansko umetniško skupino Hupa Brajdič. Živi in dela v Celju in Ljubljani.

(eP)

grad rajhenburg
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja