Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
20.11.2019
08:52
Jože Lorber, Posavski muzej Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice
Jože Lorber, od lani upokojenec Posavskega muzeja Brežice, je v Narodni galeriji v Ljubljani prejel Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva - restavratorstva.

Najvišja stanovska državna nagrada

LJUBLJANA Jože Lorber je nagrado prejel za izjemno inovativnost, iznajdljivost, spretnost in kakovost pri skrbi za dediščino. Nagrado podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije in je najvišja stanovska državna nagrada. Jože Lorber je bil v Posavskem muzeju Brežice zaposlen od leta 1977. S takratnim kustosom arheologom Mitjo Guštinom je sodeloval je pri arheoloških izkopavanjih in je po usposabljanjih v tujini pričel s konserviranjem in restavriranjem arheoloških najdišč Sejmišče v Brežicah, Dobova, Libna, Drnovo, Sajevce pri Kostanjevici na Krki, Stari grad v Podbočju, Žadovinek pri Krškem, Velike Malence, Kapiteljska njiva v Novem mestu, Ptuj …

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Izdelal je številne izjemno zahtevne kopije arheološkega gradiva

Lorber je izdelal številne izjemno zahtevne kopije arheološkega gradiva in mnoge izvirne spominke. V osemdesetih letih si je z iznajdljivostjo in spretnostjo izdelal lastno opremo za konservatorsko- restavratorsko delavnico ter jo tako tudi samostojno “vzpostavil” pod okriljem Posavskega muzeja Brežice. Iz njegovih izkušenj so se učili številni konservatorji in restavratorji iz Slovenije in tujine. S svojim znanjem je bil tudi nepogrešljiv sodelavec pri postavljanju razstav, pri pripravi prezentacije gradiva, ves čas pa je aktivno sodeloval tudi pri izvajanju obrazstavnih programov, delavnic.

Cenjen in poznan v Sloveniji in tujini

Jože Lorber je zaradi kakovosti svojega dela, inovativnosti in razumevanja tehnologije izdelave in rabe arheoloških ter drugih predmetov cenjen in poznan v muzejskih in drugih ustanovah v Sloveniji in tujini. "Svojo uradno službeno pot je zaključil 4. junija 2018, a ostaja zvesti sodelavec in podpornik muzeja ter stroke," so še sporočili iz Posavskega muzeja Brežice.

(bš)

brežice
fotogalerija
posavski muzej brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja