Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
11.06.2020
14:39
V Brežicah so odkrili spominsko obeležje dr. Jakobu Radoslavu Razlagu. Razlag je močno zaznamoval življenje v Brežicah in Posavju v 2. polovici 19. stoletja. Kdo je bil dr. Jakob Radoslav Razlag?

Kdo je bil dr. Jakob Radoslav Razlag?

BREŽICE Radoslav Jakob Razlag je bil odvetnik, politik, pisatelj in pesnik, predvsem pa velik domoljub. Bil je prvi slovenski deželni glavar Kranjske ter soustanovitelj in podpredsednik Slovenskega pisateljskega društva v Ljubljani ter govornik na več taborih. Spomin na dr. Radoslava Jakoba Razlaga kot narodnega buditelja je bil med Brežičani živ vse do druge svetovne vojne, po njem so poimenovali meščansko šolo in tedanji hokejski klub.

Štajer'c na Kranjskem

Bil je tudi deželni glavar Kranjske

"Radoslav Razlag je oblikoval to mesto v drugi polovici 19. stoletja, v času ko se je dejansko najbolj dvigal narod in ko so se dogajale čitalnice. Ko so zbirali ljudske pesmi, ko jih je tudi on pisal. Bodi zdrava domovina je njegova, ker je bil krog skupaj s skladatelji Ipavci iz Šentjurja pri Celju, se pravi gre za eno gibanje, ki je v tistem času omogočilo tudi eno politično moč Slovencem. On je bil tudi deželni poslanec in zelo zanimivo sicer samo tri mesece ampak v obdobju tam 1873 tudi deželni glavar Kranjske. Se pravi Štajerc na Kranjskem. Tako, da to so zelo zanimive politične okoliščine," nam je povedala Alenka Černelič Krošelj, predsednica Krajevne skupnosti Brežice

Dr. Razlag je v Brežicah preživel desetletje svojega življenja

V Brežicah je dr. Razlag preživel deset let svojega življenja, najprej kot odvetnik, v poznejših let pa kot oskrbnik v brežiškem gradu. Alenka Černelič Krošelj ob tem pravi, "da Razlag izhaja iz Prlekije, po tem pa je šel študirati, bil je advokat, pravnik. Najprej se je moral uveljavljati, bil je v raznih pisarnah, potem pa je tukaj v Brežicah dobil advokaturo. To je bilo včasih tako skoraj kot pri duhovnikih, ko je bilo mesto prazno, so lahko prihajali v mesta. Zanimivo je tudi to, da se je pri njem učil oziroma bil njegov praktikant Janez Mencinger, ki kasneje prevzame to mesto v Krškem. V Brežicah sledimo skozi njegovo življenje s povezovanjem celotnega Posavja, ker je bil Razlag tudi eden od organizatorjev in govornik na velikem taboru v Sevnici 1869."

Brežičani njegovega buditeljskega dela ne poznajo najbolj

Kot je dejal predstavnik pobudnikov obeležja Silvo Klemenčič, so ugotovili, da občani dr. Razlaga in njegovega pomembnega buditeljskega dela ne poznajo, zato želijo z obeležjem v mestu ohraniti spomin nanj. "Imeli celo eno idejo, da bi bila ta plošča v gradu, ampak je zmagalo to, da je tu bolj dostopno, ker je tu le turistični center. Mislim, da je to res en velik dogodek, da se Radoslav Razlag zopet pojavi v našem mestu in  da ga imamo sedaj malo bližje."

Odkritje spominske plošče ob 140. obletnici njegove smrti

Alenka Černelič Krošelj pravi, "da gre za človeka, ki je sicer tukaj živel, ampak deloval zelo široko, ga pa mislim, da vseeno premalo poznamo." Spominsko ploščo so odkrili ob 140. obletnici njegove smrti. Poleg plošče se nahaja tudi QR-koda, s pomočjo katere bodo lahko tako občani kot tuji obiskovalci izvedeli več o njegovem življenju v slovenskem in v angleškem jeziku.

(bš)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja