Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
31.01.2020
13:09
Letni koncert Pihalnega orkestra Krško
Foto: Goran Rovan
V soboto, 25. januarja 2020, je v Kulturnem domu Krško svoj letni koncert izvedel Pihalni orkester Krško. Pod vodstvom dirigenta Dejana Žnideršiča so izvedli štiri glasbena dela tujih avtorjev.

Letni koncert Pihalnega orkestra Krško

KRŠKO Uvodni skladbi Mars in Jupiter sta del orkestralne suite Planeti, najbolj znano delo skladatelja Gustava Holsta. Z Marsom smo prisluhnili izrazu tesnobe ob grozečem obetu vojne, medtem ko nas je Jupiter popeljal v vedrejšo plat življenja in zanos radosti.

Iz kozmičnih prostranstev se je glasbeno popotovanje spustilo na Zemljo. Sledila je skladba Pompeii, glasbena noviteta dobrega prijatelja Pihalnega orkestra Krško, Joséja Alberta Pine. Zvabili so nas na epsko avanturo, v kateri smo se znašli v begu pred eksplozijo mogočnega vulkana Vezuva, ki je leta 79 mesto Pompeii zbrisal iz obličja zemlje.

Sledil je Fantom iz opere, avtorja Andrewa Lloyda Webbra, aranžma Johana de Meija. Pihalni orkester Krško nam je zaigral izseke znanega muzikala, ki govori o fantomu in njegovi obsedenosti z ljubeznijo do operne pevke Christine ter nesrečnih dogodkov pariške operne hiše.

Redni program so zaključili z glasbo iz muzikala West Side Story, delo skladatelja Leonarda Bernsteina, aranžma Naohira Iwaia. Zgodba o prepovedani med fantom in dekletom, ki pripadata sprtima tolpama mladostnikov z ulic New Yorka.

Na koncertu posebni gost

Ob koncu koncerta smo spoznali še posebno zgodbo orkestra. Pred štiridesetimi leti je v Krškem živel ameriški fizik Joe Judge, ki je bil pomemben člen pri gradnji krške nuklearke. Ob njegovih sprehodih po krških ulicah je večkrat slišal igranje instrumentov, zato se je nekega dne odločil, da razišče od kod prihajajo ti zvoki. Spoznal je prof. Draga Gradiška in kmalu je zaigral tudi s krškimi godbeniki. Član orkestra je bil skoraj eno leto. Za letošnje dopustovanje je izbral Slovenijo in Krško, na koncertu pa je sedel ob svojih prijateljih in zaigral kot nekoč.

Fotogalerija (Foto: Goran Rovan):

Vir: Pihalni orkester Krško

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja