Skip to main content
V Posavju 19° C Ponedeljek, 14. junij 2021
19.02.2020
10:03
Medeninasti koncert
Foto: Regina Jakšič
Glasbena šola Laško-Radeče je v sodelovanju z Akademijo za glasbo pripravila koncert, na katerem so zazveneli inštrumenti iz skupine trobil, izdelanih iz medenine.

Medeninasti koncert požel navdušenje v Radečah

RADEČE V prvem delu so nastopili Petar Trebić iz sosednje Hrvaške, ki študira na Akademiji za glasbo, predstavili pa so se tudi vsi učenci, ki so na nedavnem vseslovenskem predtekmovanju pod pokroviteljstvom TEMSIG-a v Laškem izvedli tako uspešen nastop, da bodo nastopili še na državni ravni: baritonist Tilen Lapornik iz Rimskih Toplic ter trobentarji Svibenčani Ana Kmetič in brata Krištof in Jošt Kavšek ter Jernej Polanc iz Laškega. Njihovi učitelji so Boštjan Župevc, Marko Razboršek in Toni Škaler.

Medtem, ko razsaja gripa, se je občinstvo ob pogledu na Krištofa z opornico na roki in šepajočega Jerneja kar malce nasmehnilo, tudi z mislijo, da mlade glasbenike niti omejenost pri gibanju ne odvrne od sodelovanja pri koncertu.

Nadaljevanje večera je potekalo dve stopnički više z vidika zahtevnosti, saj so nastopili perspektivni glasbeniki - študentje posameznih trobil. Ana Korade iz Hrvaške, ki je pod budnim očesom Franca Kosma na študentski izmenjavi na ljubljanski Akademiji za glasbo, je zaigrala na pikolo trobento, ki se je bolj poredko sliši, a zato njen zvok ni nič manj prijeten. Kristjan Zupan iz Vranskega je obiskovalcem predstavil skladbo japonskega skladatelja, Živa Žohar iz Celja pa ob spremljavi na črno-bele tipke zaigrala Sonato za trobento in klavir. Nastopil je tudi Jan Grčar iz Turjaka, čigar stari oče je zelo dobro poznan v svetu trobil - Anton Grčar je namreč priznan trobentar in pedagog, ter Jernej Maček iz Laškega.

Zaključni del je postregel s piko na i večeru. Kot je povedal Boštjan Župevc, organizator nastopov, mentor mladim glasbenikom laško-radeške glasbene šole in tudi moderator medeninastega koncerta v organizaciji Glasbene šole Laško-Radeče, je ob vsem že slišanem vendarle nekaj še manjkalo. In tisto nekaj se je veličastno odrazilo v sklepnem delu glasbenega večera, ko so na oder stopili nekdanji učenci Glasbene šole Laško-Radeče, med katerimi so danes nekateri ljubiteljski glasbeniki, nekateri pa so v svoji vrhunskosti zasedli pomembna mesta v različnih orkestrskih sestavih, oziorma igrajo bodisi v Godbi Slovenskih železnic bodisi v Pihalnem orkestru radeških papirničarjev.

Fotogalerija (Foto: Regina Jakšič):

Med blizu dvajset trobilci je bila edina dama Saša Martinčič na trobenti, v družbi še Franca Kosma (člana slovenske filharmonije), Nejca Zahrastnika (člana Orkestra Slovenske policije), Matjaža Kosma, Mateja Nograška, Urbana Hudoklina in Roka Pelca.

Na baritone so ziagrali Slavko Čot (član Orkestra Slovenske vojske), Anže Podlesnik in Žiga Kmetič, na pozavnah pa David Kajič, za katerega je Boštjan Župevc hudomušno dejal, da je edini "doktor", kot se radi pošalijo iz tako imenovanega pleh-doktorja ali lepše rečeno serviserja njihovih priljubljenih instrumentov, ter Marko Hiršel, Franci Sigmund in Nace Remih (študent pozavne v Celovcu).

V rogove so trobili Lenart Istenič, član zagrebške filharmonije, Franci Lipovšek (dolgoletni član orkestra RTV in profesor v Sevnici in v Trebnjem) in Lucijan Lipovšek, na tubo sta igrala Žiga Kališnik (študira v Salzburgu) in Andrej Barachini (dijak na Konzervatoriju za glasbo v Ljubljani), na tolkala pa Ernest Kramar, ki poučuje v Sevnici in na GŠ Franca Šturma v Ljubljani.

Veselo razpoložena in v glasbi povezana druščina je pod vodstvom Boštjana Župevca poskrbela za program različnih stilov: vse od Mozartove klasike, pa do slovenskih popevk in filmske glasbe. Med zidovi dvorane radeškega kulturnega doma se je razlegla tudi že ponarodela Slovenija, od kod lepote tvoje, ki so ji trobilci nadeli moderno preobleko in s kombinacijo vseh zaključnih skladb kot priložnostni trobilni ansambel več kot navdušili.

Ob koncu se je ravnateljica GŠ Laško-Radeče Rosana Jakšič zahvalila sodelujočim glasbenikom ter jim poklonila lesen spominek v obliki trobente, ki jih bo spominjal na prijeten večer, le eden izmed več prihajajočih, s katerimi se letos obeležuje 70-letnica glasbenega šolstva v Radečah in 45-letnica glasbenega šolstva v Laškem.

"Pomembno je, da glasba združuje glasbenike, nekdanje učence, med njimi so nekateri začeli igrati tudi na drugih glasbilih, jih uspešno zaključili, nato pa so se na pobudo šole odločili še za šolanje na trobilih - npr. Nace Remih je začel šolanje  na harmoniki, David Kajič na kitari, Marko Hiršel na harmoniki, Žiga kališnik na diatonični harmoniki, Andrej Barachini na kitari...," je trud Glasbene šole Laško-Radeče, da znotraj oddelkov usmerjajo učence na specifična glasbila, ki jih potrebujejo za kader v šolskem orkestru, opisala ravnateljica Rosana Jakšič

Kot že predhodno B. Župevc, se je še enkrat toplo zahvalila korepetitorjema Dejanu Jakšiču in Nini Mole, ki sta z njunim znanjem igranja na klavir vskočila tik pred zdajci, ko so glasbeniki ostali brez klavirske spremljave zaradi bolezni prvotno načrtovanega korepetitorja. Sledilo je še skupinsko fotografiranje, da bodo sodelujoči imeli spomin tudi v tovrstni obliki na 5. koncert trobil, pospremljen z letnico 2020.

Ker je trobilni ansambel s svojimi poskočnimi ritmi dodobra razgrel ozračje in razigral občinstvo, so se zato poslovili z bolj umirjeno skladbo, bučen aplavz in nasmehi na obrazih obiskovalcev koncerta pa so glasbenikom iz domačih koncev in tudi gostom nedvomno dali vedeti, da je bil ponedeljekov dan, 17. februarja, prav po zaslugi trobilcev - fantastično zaključen.

Doroteja Jazbec
Foto: Regina Jakšič

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja