Skip to main content
V Posavju 18.8° C Sobota, 25. junij 2022
28.03.2019
10:14
Foto: Tone Stojko
V sklopu koncertnega cikla ARSonica 2019 bo to soboto, 30. marca, na odru Velike dvorane Kulturnega doma Krško nastopila ena najprodornejših slovenskih jazzovskih vokalistk Mia Žnidarič.

S svojim kvintetom bo predstavila zlasti skladbe z zadnje plošče Z dotikom.

Mia Žnidarič je ena prvih jazzovskih pevk v Sloveniji, ki je poskrbela, da je v slovenščino preveden širok nabor jazzovskih standardov; s tem je to živahno ameriško glasbeno tradicijo in ritme swinga ponesla tudi med Slovence, ki jim jazz morda ni (bil) blizu. Nato se je lotila združevanja poezije znanih slovenskih pesnikov s t.i. ameriško folk glasbo. Vse od takrat nastopa na neštetih koncertih, neutrudno snema in koncertira z raznimi manjšimi in večjimi zasedbami, godalnimi orkestri in mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Nanizala je štiri cedeje jazzovskih standardov in tri cedeje s slovensko poezijo ter si prislužila pet nagrad zlati petelin.

Z dotikom je že njena štirinajsta plošča. Slednja na enem mestu združuje vso raznolikost njene glasbene kariere. Ne glede na jezik ali slog nas skozi tokratni nabor enajstih pesmi vodi ista nit: Miin glas. V njenem podajanju jazza je slišati sledove Elle Fitzgerald, v njenih folk melodijah zazvenijo odmevi Joni Mitchell. Kadar zasvinga, lahko zaslišimo njen nasmeh, njeno osvežujočo, nagajivo, razigrano lahkotnost, po drugi strani pa nas zna – na primer v slovenski ljudski pesmi Zrelo je žito – oviti v temačno, domala obupavajočo tragičnost izgubljene ljubezni. Na koncertu v Krškem bodo album predstavili Mia Žnidarič, Steve Klink, David Jarh, Robert Jukič in Primož Grašič.

Tako na novem albumu, kot na koncertu, bo sleherni Miin oboževalec našel nekaj zase. Poleg singla Zabavaj se, še balado If I Had You, med jazzovskimi klasikami v izvirnem jeziku sta dve z repertoarja ene in edine Peggy Lee; Mia pa se pokloni še velikanu slovenskega skladanja Janezu Gregorcu in navsezadnje tudi Feriju Leinščku in Milanu Deklevi.

Mia Žnidarič kvintet
sobota, 30. 3., ob 20. uri
za ARSonica 2019 abonma in izven

Vir: Kulturni dom Krško

krško
napovednik
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja