Skip to main content
V Posavju 14.1° C Nedelja, 26. september 2021
14.09.2020
14:26
Bralni krožek Društva upokojencev Senovo se je letošnjo pomlad ukvarjal s proučevanjem slovenskih starosvetnosti. Kaj je to? Kaj so slovenske starosvetnosti? Več v nadaljevanju.

Raziskujemo Slovenske starosvetnosti 

Izraze prežitki, starosvetnosti, ostaline in starine so v 20. stoletju raziskovalci uporabljali za vse elemente kulture, ki se ohranjajo skozi čas, ne glede etnični predznak ali versko prepričanje v določenem obdobju. Danes temu pravimo preprosto kultura in z njo povezano znanje. Samo drobec tega znanja smo proučili in ga z branjem v okviru nacionalnega projekta Nacionalni mesec skupnega branja 2 delili z obiskovalci prireditve. Pri izvedbi so nam pomagali člani Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo. Naši predniki so častili več elementov, naše letošnje proučevanje smo usmerili k ognju, ki so ga simbolično na oder prinesle Katice – vokalna skupina iz Ljubljane.

Fotogalerija (Foto: Boštjan Colarič)

Razšli smo se bogatejši ob novih ali obnovljenih znanjih. Skrbno smo varovali razdalje, a vseeno nas je zbližalo mnogo besed, ubrano petje, prijazni nasmehi deklet in deklic – kresnic, ki so nam zaželele vse dobro, da bo "naše selo še naprej zdravo in veselo".

Boža Ojsteršek, Bralni krožek DU Senovo

brestanica
grad rajhenburg

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja