Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
19.05.2021
08:34
Manca Ahlin in Aleksij Kobal
Foto: Jaka Babnik
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bo na ogled razstava Mance Ahlin in Aleksija Kobala Navzkrižja dilem tandema.

Manca Ahlin in Aleksij Kobal

Navzkrižja dilem tandema

KOSTANJEVICA NA KRKI Razstava Navzkrižja dilem tandema, ki ga sestavljata slikar Aleksij Kobal in oblikovalka Manca Ahlin, bo v prostoru nekdanje samostanske cerkve vzpostavila celosten ambient in se osredotočila na univerzalna vprašanja o neskončnosti in cikličnosti. Skupno delo združuje na videz povsem različni praksi obeh umetnikov v koherentno likovno celoto, ki nagovarja publiko na vizualni in metafizični ravni.

Pri ustvarjanju kolektivnega dela sta se umetnika navezala na večplastne pomene pojavov oziroma objektov kot so Möbiusov trak, torus in uroboros. S pomočjo teh motivov in oblik želita z vizualnimi sredstvi nasloviti nekatere temeljne dileme današnje globalne civilizacije kot so na primer meje človeškega dojemanja sveta, cikličnost zgodovine, družbenih razmerij in etičnih konsenzov ter eksistenčna vprašanja o svobodi in demokraciji. Zgodovina človeške vrste se vseskozi ponavlja, saj svet in družba nenehno napredujeta, hkrati pa se vedno znova vračata na lastne izhodiščne točke. Möbiusov trak zaradi svoje specifične oblike že več kot stoletje predstavlja svojstveno znanstveno in filozofsko zagonetko. V sebi namreč skriva številne absurde zahodne civilizacije v času njenega zatona, ki je premo-sorazmeren z razkrajanjem kohezivne družbe in nadomeščanjem družbenih odnosov s transakcijskimi.

Aleksij Kobal & Manca Ahlin: Navzkrižja dilem / Dilemmas Crisscrossed

Lokacija: nekdanja samostanska cerkev, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Kustos razstave: Miha Colner

Trajanje razstave: 21. maj - 5. september 2021

O umetnikih:

Aleksij Kobal (1962) je umetnik, ki ustvarja na presečišču različnih medijev in disciplin; izvorno kot vizualni umetnik, pogosto pa tudi na področjih literature in glasbe. Leta 1986 je diplomiral in leta 1993 magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Samostojno razstavlja od leta 1987, njegova likovna dela pa se nahajajo v številnih zbirkah v širšem mednarodnem prostoru. V obdobju 2003-2007 je bil član skupine The Stroj, leta 2009 je izšel njegov knjižni prvenec Glas. Živi in deluje v Ljubljani.

Manca Ahlin (1977) je umetnica, ki se udejstvuje na področju oblikovanja, arhitekture in umetne obrti. Diplomirala je iz arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, nakar je v svojem ustvarjalnem delu začela povezovati tradicionalna znanja čipkarstva, oblikovanja in arhitekturne, kar ji je tudi prineslo širšo mednarodno prepoznavnost. Njena praksa je široka, saj oblikuje tako prostorske ambiente in nakit, kot ustvarja umetniške instalacije. Trenutno živi in deluje med Ljubljano in New Yorkom.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja