Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
10.10.2019
09:52
Grafika: Ansat TV
V Galeriji Božidar Jakac oziroma v nekdanji samostanski cerkvi pa svoja dela predstavlja hrvaški kipar Neven Bilić, ki eksperimentira z različnimi vrstami polimerov.

Neven Bilić Ad Infinitum

Kipar posega po sodobnih materialih

KOSTANJEVICA NA KRKI Neven Bilić je kipar, ki posega po sodobnih materialih, ki se v kreativnih in kompleksnih postopkih spreminjajo v nove oblike, geometrične ali organske in razkrivajo neskončne potenciale oblikovanja.

"Njegov kiparski opus je izrazito minimalističen"

"Njegov kiparski opus je izrazito minimalističen, kjer pa dodaja ornamentiko, ki jo je mogoče najti v gotskih, še bolj pa v baročnih prostorih. Tudi zato smo se odločili zanj. Nastavki na teh formah, ne samo po imenih - mnogo teh skulptur ima naslov muštrance - bolj po tej ornamentikah korespondira z arhitekturo tega prostora," ob tem pove Goran Milovanovič, direktor Galerije Božidar Jakac.

"Dela so postavljena tako, da so v dialogu s samim prostorom"

Bilićeva dela so tudi postavljena tako, da so v dialogu s samim prostorom, da ta ni prenasičen. "Dela se pnejo v obdobju desetih let, od najstarejšega do bele, ki je bil prvič predstavljen na trienalu hrvaškega kiparstva v Zagrebu in večji razstavi sodobne umetnosti, ki jo vsako leto pripravljajo v Muzeju sodobne umetnosti. Ostali izdelki so bili prisotni tudi že na drugih razstavah, zdaj pa so združeni v cikel, ki nagovarja publiko v našem prostoru," dodaja Milovanović.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

"Lahko bi rekli, da gre za tradicionalno obliko kiparstva"

Fascinacija nad različnimi vrstami sintetičnih materialov, eksperimentiranje in odkrivanje tehnološkega postopka so sicer osnovni ustvarjalni principi umetnikovega dela. "Zanj je tudi značilno, da pripravlja, izdeluje stroje, s katerimi obdeluje to plastiko da pride do željenega rezultata. Lahko bi rekli, da gre za tradicionalno obliko kiparstva, kjer kipar od samega začetka do konca svoje faze nadzoruje sam postopek izdelave skulpture. Gre pa seveda za povsem sodobne materiale in dodatke, ki evocirajo na arhitekturo baroka," dodaja sogovornik.

Razstava bo na ogled do 15. decembra

Razstava, ki je na ogled do 15. decembra, je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu.

Ansat TV

galerija božidar jakac
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja