Skip to main content
Torek, 16. april 2024
03.05.2021
10:10
Čajanka ob svetovnem dnevu knjige
Foto: Društvo upokojencev Senovo
Bralni krožek Društva upokojencev Senovo je ob sodelovanju s Kulturnim domom Krško enota Rajhenburg v petek, 23. aprila izvedel poldrugo uro dolg spletni kulturni dogodek – Čajanko z Markom Kravosom.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

SENOVO Dogodka ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic se je udeležila številna pisana pahljača bralcev, prijavljenih je bilo okrog štirideset udeležencev, a učiteljice so bile navzoče s skupinami ali celo celimi razredi učencev, med drugim tudi iz dvojezične italijanske šole, mahale sta nam še učiteljici dopolnilnega pouka slovenščine iz Bosne in Hercegovine in iz Novega Sada, prijateljica branja in slovenske literature iz Anglije, tako se lahko pohvalimo, da je naš dogodek dobil mednarodne razsežnosti vsaj petih držav. Tudi osrednji gost, Marko Kravos, se nam je pridružil kar iz Trsta. Ocenjujemo, da je bilo vseh navzočih kar 100.

Uvodoma nas je moderatorka, Boža Ojsteršek, povabila s čarobnimi besedami v eno od soban Gradu Rajhenburg, kjer bi v običajnih razmerah potekal dogodek. V prvem delu smo klepetali o knjigi in o pomenu branja za vse generacije. Spomnili smo se prvih srečanj s knjigami in prisluhnili anekdotam o njih. Prisrčno nam je Marko Kravos predstavil zgodbo o knjigah, skritih v čebeljih panjih. Še danes se spominja, kako je prisluškoval pri panjih in vonjal. Če je v njih šumelo, so bile notri pridne čebele, prinašalke sladkega medu. Če je bilo v panju tiho, so bile v njem skrite knjige, ohranjevalke v tistih časih in krajih prepovedane slovenščine. Dišale so po medu in vosku. Otroška dilema, kaj je boljše in kaj je več vredno, sploh ni bila prisotna. Oboje: med in knjige je bilo nujno za preživetje.

Poslanica v dvanajstih zlogih

Drugi del druženja je bil namenjen predstavitvi Poslanice v dvanajstih zlogih, ki jo je napisal Marko Kravos med prvim zaprtjem javnega življenja, kot spodbudo in motivacijo. Bralni krožek DU Senovo je ob sodelovanju z Gledališko skupino DKD Svoboda Senovo pripravil izbor besedila, dramaturgijo in javni nastop, ki ga več mesecev ni bilo mogoče izvesti v živo zaradi epidemioloških razmer. V sodelovanju s produkcijsko hišo Vihar media d. o. o. so pripravili posnetek svojega dela in ga predstavili na spletnem srečanju. Posnetek je na ogled na youtube kanalu Bralne značke ZPMS. Tako smo bili priča spletni premieri. Za člane Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo je bila to prva izkušnja, ob kateri niso čutili pretoka energije med gledalci in igralci, prav tako jih na koncu niso nagradili z ovacijami, dolgimi aplavzi in pohvalnimi nagovori. Vse to so nadomestila kratka sporočila v chat-ih, ki so nenehno prihajala na zaslone.

Druženje smo zaključili ob branju Poslanice v prevodih, ki jih je krožek pripravil pesniku v zahvalo, Ana Tubeishat v nemščini, Rudolf Ladika v hrvaščini in Galina Tubeishat v ruščini. Družno smo še ugotovili, da spletna premiera ne more zgraditi razpoloženja ob premieri v živo, zato srčno upamo, da bodo še prišli časi, ko bomo svoje gledalce navduševali z odra in oni nam vračali energijo iz polnih dvoran.

Bralni krožek Društva upokojencev Senovo

senovo
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja