Skip to main content
V Posavju 8.8° C Sreda, 24. 2024
08.06.2020
17:44
Razstava Osamljenosti, Galerija Božidar Jakac
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac so odprli razstavo Osamljenosti – Izrazi tesnobe v 'prekmurski' likovni umetnosti, gre za izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Več pa v nadaljevanju novice.

Osamljenosti

Razstava je posvečena 100. obletnici priključitve Prekmurja

KOSTANJEVICA NA KRKI Razstava, ki so jo v lanskem letu pripravili v Galeriji Murska Sobota je posvečena častitljivemu jubileju, 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Téma razstave je téma osamljenosti, tesnobe in melanholije kot tisti skupni imenovalec, ki se v preseku dobrih petdesetih let izčrpno izrazi pri različnih 'prekmurskih' umetnikih.

Osamljenost kot skupni imenovalec umetnikov

Kot pove kustos razstave in direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof, gre pri tem za neko osebno izkustvo teh umetnikov, za izkušnjo prehajanja roba preko tega pravega horizonta, ki je navzoč v Prekmurju in ki je imaginaren in se ne vidi. "Ta osamljenost se mi zdi nek skupni imenovalec vseh teh umetnikov, na razstavi jih je trinajst. Vse skupaj sem tudi tematiziral in interpretiral v monografiji in tisto, kar se mi je le zdelo, da bi lahko bilo, se je že na murskosoboški razstavi izkazalo kot resnično, tukaj pa še toliko bolj."

"Modernizem je navzoč v Prekmurju 50 let"

Tukaj se pokrivata dva segmenta. "Mi ne pokrivamo 100 let, pokrivamo zadnjih 50 let. Modernizem je navzoč v Prekmurju 50 let. Vsa dela so iz naše stalne zbirke in to je tudi naš prispevek k skrbi za premično dediščino. Ta dela bodo ostala v Murski Soboti, so tisto, kar je z našega stališča gledano naša skupna last, tega nihče ne bo odnesel domov, vedno bodo na voljo prihodnjim rodovom," in vedno bodo pričala o izjemni umetniški ustvarjalnosti v nekem določenem okolju, še dodaja Inhof. "Pri čemer velja poudariti, da je likovni jezik povsem drugačen in ta morda sodi v časovno stanje pred gradnjo babilonskega stolpa in je univerzalen. Lahko bi rekli, da gre za jezik starih trgovcev ali starih pomorščakov, se pravi 'lingua franca'. Ta jezik je vsepovsod razumljiv."

Razstava je na ogled do 16. avgusta

Likovni jezik in rokopis, s katerim se izraža, je izviren in geografsko nezamejen. Ravno zato je univerzalen, saj v njem ni mogoče zaznati nobenih lokalizmov in regionalizmov. "Hoteli smo pokazati – ne to, neko posebno, eksotično 'prekmurskost', kot se Prekmurje na žalost še danes razumeva, ampak smo hoteli pokazati nek širši spekter te univerzalnosti. Tudi ta razstava v Galeriji Božidar Jakac mi je zdaj omogočila še nekaj – pogled z neke določene razdalje. Ko sem si prvič ogledal to razstavo v Kostanjevici – ko smo jo postavili, sem se prepričal – v teh delih ne najdemo ničesar lokalnega," pove kustos razstave.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

En del razstave tudi v Ajdovščini

Veseli smo, da smo lahko sprejeli gostovanje te velike razstave, pa je ob odprtju dejal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović. "Ob njej je izšla temeljita študija tega obdobja in te neke poetike, ki jo zdaj nekako kar označujemo za sinonim za prekmursko ravnico – osamljenosti – in zanimivo, da se je ob vsemu temu slikarstvu prav skovalo neke vrste ime 'prekmursko slikarstvo', kar težko rečemo za dolenjsko slikarstvo. Mi nimamo tovrstnega toponima v naših produkcijah. Razstava je tako velika, da bo en del razstave gostoval v Ajdovščini, tudi tukaj pa je nekaj del takšnih, ki niso bila na razstavi v Murski Soboti." Razstava Osamljenosti je sicer na ogled do 16. avgusta.

(eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja