Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
25.09.2020
09:45
Mitja Konić: Amor Fati
Foto: Jaka Babnik
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo v petek, 25. septembra 2020, ob 19. uri v razstavišču nekdanje samostanske cerkve odprli razstavo Mitja Konić: Amor Fati.

Mitja Konić, Amor Fati

Kustos razstave: dr. Robert Simonišek

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – nekdanja samostanska cerkev

Trajanje razstave: 25. september – 6. december 2020

V Galeriji Božidar Jakac odprtje razstave Mitje Konića

KOSTANJEVICA NA KRKI Čeprav se je Mitja Konić predstavil na številnih skupinskih razstavah po Sloveniji, je z razstavljanjem bolj prisoten in prepoznaven v tujini. Kot ustvarjalec, živeč v Münchnu dojema svoje poslanstvo neposredno iz slikarskega rituala in ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih trendov v vizualni umetnosti. Osredotoča se na filozofski in intelektualni odnos med človekom, naravo in stvarmi. Svojo kontemplativno govorico artikulira s formalnimi, semiotičnimi in pomenskimi elementi ter večino napora posveča sebi lastnim tipologijam.

Razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer prevladujejo monumentalna platna, razgalja jedro Konićeve poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je tokrat definiran že v naslovu in je hkrati vodilni motiv nekaterih del. Konić namreč vso dogajanje med sabo in platnom, med avtorefleksijo in zunanjo stvarnostjo dojema kot usodo. Ves kreativni proces od ideje prek mišljenja do izbire oziroma kombinacije materialov je zanj alkimija. Rezultat je slika kot osupljivo presečišče različnih svetov oziroma Konićev vmesni svet. V njem se z vidika tradicionalnega, (post)modernističnega in sodobnega slikarstva stapljajo nasprotja.

Konićeva platna v prepletu figuralnega in abstraktnega združujejo risarske in slikarske prvine, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Posamezna dela se v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji, kot so denimo aluzije na draperije renesančnih mojstrov ali na baročne angele.

O umetniku:

Mitja Konić (1984, Slovenj Gradec) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorjev Gustava Gnamuša in Jožefa Muhoviča. Leta 2012 je bil nagrajen z ugledno štipendijo za umetnike DAAD, v okviru katere je med leti 2012 in 2014 opravljal podiplomski mojstrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Dresdnu. Njegov mentor je bil profesor za interdisciplinarno in eksperimentalno slikarstvo Christian Sery. V Dresdnu je ostal še nekaj let po zaključku magistrskega študija, nato pa se je preselil v München.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac

Pridružite se nam

Novice iz Posavja