Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
20.06.2019
14:48
Arhiv Grad Rajhenburg in Mestni muzej Krško
Kulturni dom Krško vabi vse otroke med 6. in 12. letom k aktivnemu, zabavnemu pa tudi poučnemu preživljanju poletnih počitniških dni.

V Mestnem muzeju Krško bodo delavnice potekale v sredo, 26. 6. 2019 med 10. in 12.00 uro, na gradu Rajhneburg pa v četrtek, 27. 6. 2019 prav tako med 10. in 12. uro. Delavnice so za vse udeležence brezplačne, zaradi lažje organizacije pa prosimo za najave na spodnje kontaktne podatke.

Sreda, 26. 6. 2019 / Mestni muzej Krško

10.00 – 12.00    Mesto Krško: včeraj–danes–jutri

Krško zaradi lege ob reki Savi sodi med kraje, ki so bili skozi celotno zgodovino pomembni kot križišča prometnih poti. Status mesta je dobilo 5. marca 1477, s čimer so mesto in meščani dobili pravico do rabe mestnega grba in pečata.

Mestno zgodovino bomo spoznavali ob razvalinah krškega gradu. Po vrnitvi v muzej si bomo v razstavi Krške vedute – mestne insignije ogledali pečatnika in sodniško palico ter spoznali podobo krškega grba in njegov pomen. Na kratko bomo spregovorili tudi o Neviodunumu, rimskem mestu ob reki Savi in si v razstavi 80. so bila leta … v Krškem ogledali, kako so Krčani živeli v omenjenem obdobju. Za konec bomo v muzejskem atriju sestavljali talni mozaik.

Udeleženci delavnice naj bodo za pot na razvaline krškega gradu primerno obuti (športna obutev) in oblečeni (zaščita pred soncem). Priporočamo, da s sabo vzamejo tudi pijačo.

Četrtek, 27. 6. 2019 / Grad Rajhenburg

10.00 – 12.00    Kaj pa tebi pravijo?

Na gradu Rajhenburg so ohranjene izjemno pomembne stenske poslikave iz obdobja renesanse, na katerih lahko prepoznavamo tudi nekatere resnične zgodovinske osebnosti. Koga predstavljajo? O čem se pogovarjajo? O čem razmišljajo? Kako se počutijo? Kaj bi jih vprašal-a ti, če bi imel-a to možnost?   

Udeleženci delavnice si bodo ogledali stenske poslikave ter na njih skušali poiskati odgovore na zgornja vprašanja in jih ubesediti v stripu.

Kulturni dom Krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja