Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
05.03.2020
07:49
Razstava Valvasorjeva knjižnica Krško
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
Razstava risb Grajske stavbe v Posavju (Castles of Posavje), s katero se Rok Kranjc predstavlja v Valvasorjevi knjižnici Krško, prikazuje del zgodovine, do katere mnogi gojijo romantična razmišljanja.

Risbe posavskih grajskih stavb na razstavi v Valvasorjevi knjižnici Krško

KRŠKO Pri izboru gradiva za razstavo je avtorja vodila domoznanska ideja, in tako je na razstavo uvrstil dela, ki predstavljajo posavsko okolje od srednjega veka dalje. Predstavljenih je 23 risb naselij, gradov in dvorcev na ozemljih današnjih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Mnogi predstavljeni objekti so bodisi zaradi svoje zgodovine bodisi zaradi ohranjenosti poznani širši javnosti, atraktivnejši pa so izrisi grajskih stavb, katerih zgodbe danes pripovedujejo njihove razvaline.

Rok Kranjc se že deset let ljubiteljsko ukvarja z raziskovanjem srednjeveške zgodovine, pri čemer se osredotoča izključno na zgodovino slovenskega ozemlja. Ljubezen do zgodovine in želja po spoznavanju srednjeveškega življenja na slovenskih tleh ga je popeljala na teren, in tako je obiskal že več kot tristo še obstoječih in tudi nekdanjih grajskih objektov. Pri raziskovanju, spoznavanju, analiziranju in izrisu objektov in takratnih naselij si pomaga z deli slovenskih zgodovinarjev, predvsem Janeza Vajkarda Valvasorja, z lidarskimi posnetki ter s povezovanjem s somišljeniki v Sloveniji in tujini. Svoja opažanja, ugotovitve in predvidevanja s svinčniki in flumastri skrbno izriše na papir. Pri delu si pomaga z računalniškima programoma SketchUp in Photoshop. Z izrisovanjem rekonstrukcij gradov in dvorcev želi približati bogato srednjeveško zgodovino širšemu prebivalstvu. Največji izziv mu predstavlja spoznavanje in izrisovanje grajskih stavb, ki jih lahko danes opazujemo zgolj v ruševinah ali v zabeleženih opisih.

Fotogalerija (Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško):

Navdušenje nad omenjenim zgodovinskim obdobjem izraža tudi s sodelovanjem na srednjeveških turnirjih, z oblikovanjem zbirke srednjeveškega orožja ter s proučevanjem grbov (heraldika). Svoje izrise redno objavlja na spletu v okviru projekta Castles of Posavje. Do sedaj je razstavljal v knjižnici Miklova hiša v Ribnici, v hotelu Splavar v Brežicah in v gostišču Zlata kaplja v Mokronogu. Razstavo risb, ki jo dopolnjuje razstavljeno srednjeveško orožje ter oprema, si lahko ogledate v avli krške knjižnice do konca meseca aprila.

Urška Šoštar
Valvasorjeva knjižnica Krško

valvasorjeva knjižnica krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja