Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
19.04.2019
12:42
Foto: Knjižnica Brežice
V četrtkovem popoldnevu, 18. aprila 2019, so v Knjižnici Brežice, na drugem v nizu predavanj Potujemo skupaj, gostili Alexa Fernandeza.

Skrivnostna dežela Inkov Predavanje Potujemo skupaj za širšo javnost pripravljava Knjižnica Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru. "Skrivnostna dežela Inkov, slikovita pokrajina Andov, prikupen svet lam in alpak." To je le nekaj oznak južnoameriškega mozaika Peruja, ki nam ga je z etnološkimi in turističnimi znamenitostmi odstiral tamkajšnji slovensko govoreči domorodec.

Alex je v Peruju končal univerzitetni študij, smer turizem. Njegove dolgoletne izkušnje turističnega vodenja so bile sprva vezane na domačo pokrajino, kasneje na celo Južno in del Srednje Amerike. Več kot sedem let je kot »tour leader« ali glavni vodnik vodil skupine iz vsega sveta. Leta 2008 pa je prišel v Slovenijo, kjer se je že v nekaj mesecih naučil slovenščine. Opravil je izpit za turističnega vodnika in tako tudi pri nas začel opravljati poklic, ki mu je pisan na kožo.

Peru Po zgodovinsko in turistično obarvanem prvem delu večera nam je Alex svojo rojstno deželo dodatno približal z razdelitvijo na gorski, (pri)obalni in gozdni del, slednje pa primerjal z deli slovenske pokrajine. Posledično smo si lažje predstavljali raznolikost Peruja, obenem pa tudi njegove razsežnosti. Če ga primerjamo z obsegom evropskih držav, na jugu sega do Grčije, na severu pa se razprostira vse do Danske. Izpostaviti velja še to, da je bilo iz Alexovega pripovedovanja vseskozi moč opaziti nadvse spoštljiv odnos do tamkajšnje narave.

S potovanji nadaljujejo jeseni Vsem, ki vas bo pot vodila v osrčje tega južnoameriškega mozaika, želimo prijetno doživetje. Knjižnica Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru pa s skupnimi »potovanji« nadaljujeva zopet jeseni. V času, ko praznuje naša domača brežiška občina.

Mateja Kus,
Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi