Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
11.02.2020
09:40
Foto: Doroteja Jazbec
Gledališko društvo Radeče je na prvo nedeljo februarja pripravilo prvo premiero letošnjega leta, za katero so poskrbeli člani odrasle gledališke skupine.

Gledališko društvo Radeče uprizorilo prvo premiero leta

Ob režiji Katje Čeč, ki je sicer v komediji tudi nastopila (zaigrala je Micko, okrog katere se vsa ljubezenska kolobocija vrti), je šestčlansla igralska zasedba prikazala širok spekter, vse od pohlepa, nečimrnosti, hrepenenja in preračunljivosti ter konec koncev tudi ljubezni, ki Micki, ki se moži, tudi pritiče.

Baron von Schopenhauer, katerega je upodobil Tomaž Lavrinec, je, kot meni sam, premožen in med predstavnicami nežnejšnega spola zelo zaželen, kaj kmalu pa samovšečnega samca na realna tla postavi njegov priliznjeni advokat (Brane Motoh), ki mu pove, da je reven kot cerkvena miš. Da bi splezal iz neljubega položaja in svojo obubožanost prikril pred ostalimi, ki so nanj gledali kot na bogatega meščana, se baron iz svoje "Siunce" (Sevnice pogovorno, op.a) odpravi na deželo.

Na deželi pa, kdo drug kot Micka, županova hči, katero baron in advokat spretno ovijata okrog prsta. Micka je namreč naivno dekle, ki v vsej svoji čustvenosti hrepeni le po sladkih besedah in romantičnih stihih iz moških ust. Tonček (Klemen Nikolič), pošten kmečki fant, ki pa je resnici na ljubo, neroden in izrazito nespreten z besedami, se tako ne more kosati z bogatim obiskovalcem. Da bi Micka uslišala Tončkove prošnje sicer želita tudi njen oče župan (Franc Gros) in Tončkova sestra Julka (Jerneja Novak), ki vztrajno prigovarjata mladenki, naj vendarle "naredi tako, da se ji bo Tonček dopadel". A Micki je glavo povsem zmešal baron s svojimi besedami.

Že se skoraj dogovorijo za poroko. Micka vsa presrečna in z glavo o oblakih v vsej svoji nevednosti in naivnosti, baron von Schopenhauer si zadovoljno mane roke ob misli na vso premoženje, ki bo s poroko z županovo hčerko prišlo v njegovo posest, Tonček pa razjarjen, ker mu je domnevni bogatun iz mesta zlahka prevzel dekle, ki se jo sam tako dolgo trudi osvojiti. Le še Mickin oče, župan, mora podpisati papirje, pa bo!

A zahvaljujoč Julkinemu vohunjenju in njenemu detektivskem nosu se preračunljive namere pohlepnega barona kot tudi njegova lahkoživost razkrijejo naravnost pred županovimi očmi. Poroka je padla v vodo, Micka pa v jok. Baron je skupaj s svojim advokatom pobral šila in kopita ter jo, še preden bi "dobil batine", mahnil nazaj v "Siunco".

A k sreči je ob Micki še vedno Tonček, ki je neutolažljivo županovo hči od nekdaj imel rad, kar naposled sprevidi tudi mladenka sama in njegove prošnje vendarle usliši. Konec dober, vse dobro - Micka se bo omožila!

FOTOGALERIJA (foto: Doroteja Jazbec)

Ob koncu premiere, ki je obiskovalcem popestrila nedeljski večer s smehom, se je nastopajočim v komediji po motivih in v stilu Antona Tomaža Linharta, zahvalila prva dama Gledališkega društva Radeče Saša Plevel. Sladko pozornost je izročila vsem igralcem, pa tudi tonskemu in lučkarskemu tehniku premiere Roku Železniku, in se zahvalila tudi postavljalcem scene, maskerjem in kostumografinjam.

Že ta konec tedna bo Gledališko društvo Radeče postavilo na oder še eno premiero: zadnjo je poskrbel baron von Schopenhauer iz igre Micka se ženi Tomaž Lavrinec, ki je v gledališko radeško kulturo vpet ne le kot igralec, temveč tudi kot mentor in režiser. Njegovi varovanci Sokoli, ki so se v lanski sezoni proslavili z najvišjim (državnim) gledališkim priznanjem, bodo v nedeljo uprizorili igro Spim lahko tudi jutri.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja