Skip to main content
V Posavju 5.9° C Torek, 23. 2024
11.02.2022
09:42
Krško, proslava ob kulturnem prazniku
Foto: ePosavje.com
Ob slovenskem kulturnem prazniku so v Krškem v sredo podelili Prešernove plakete in priznanja tistim ustvarjalcem, ki so v lanskem letu v ljubiteljski kulturi pustili svoj pečat.

Proslava ob kulturnem prazniku

KRŠKO V lanskem letu je kulturni utrip v občini Krško živel. Kljub neugodnim razmeram so ljubiteljski ustvarjalci uspešno izvedli začrtan program, za kar so se jim zahvalili s Prešernovimi plaketami. Podelili so štiri bronaste in eno srebrno. Slednjo je prejel dolgoletni član Kulturnega društva Svoboda Brestanica Alojz Kranjc.

Posebna priznanja Zveze kulturnih društev Krško

Štiri društva – Kulturno društvo Svoboda Brestanica, Društvo likovnikov Krško – OKO, Društvo ljubiteljev fotografije Krško in Kulturno društvo Stane Kerin Podbočje pa so prejela posebna priznanja Zveze kulturnih društev Krško. "Občinska proslava ob kulturnem prazniku je vedno priložnost, da se zahvalimo tistim v ljubiteljski kulturi v občini Krško, ki so pustili svoj pečat, svoje delo, prispevali tisti del, da ljubiteljska kultura še vedno živi," je ob tem povedal predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek.

Letos manj nagrajencev kot v preteklih letih

Letos je bilo v Krškem manj nagrajencev kot v preteklih letih, kar kaže na to, da ustvarjanje v ljubiteljski kulturi ni bilo na ravni preteklih let. Slavnostni govornik, upokojeni diplomat in nekdanji veleposlanik Mirko Cigler, je v svojem nagovoru poudaril, da je deficit profesionalne kulture, ki jo je pandemija močno prizadela, nadomestila ljubiteljska kultura.

Prostori in sredstva za delovanje kulturnih društev

Kot je v nagovoru izpostavil župan Mestne občine Krško Miran Stanko, si lokalna skupnost prizadeva za omogočanje primernih pogojev za delo kulturnih ustvarjalcev. "Za normalno delovanje kulturnih društev in razvoj kulture sta potrebna dva dejavnika. V glavnem se vse vrti okrog sredstev. Po eni strani je potrebno zagotoviti prostore, kjer lahko kulturna društva ustvarjajo. Po drugi strani je potrebno pomagati z določenimi sredstvi. To počnemo z vsakoletnim razpisom, ko vsako leto namenimo okoli 130.000 evrov za vsakoletne razpise za kulturna društva. Ta dva dejavnika skupaj pomenita materialno osnovno za delovanje društev."

V društvih so s pogoji za delovanje zadovoljni

V kulturnih društvih, ki delujejo v občini Krško, so s pogoji za delovanje načeloma zadovoljni. "Kulturni utrip je živel in upam, da bo v letošnjem letu zopet dobil zagon preteklih let in bo ljubiteljska kultura znova tista, ki se jo veselimo ustvarjalci kot na drugi strani gledalci in poslušalci," je dodal Brezovšek. Prireditev ob kulturnem prazniku, ki je po enoletnem premoru znova potekala v živo, sta povezovala Nik Škrlec in Boštjan Gorec – Pižama.

Fotogalerija (Foto: Mestna občina Krško):

Obrazložitve - Prešernovi nagrajenci 2022

Bronaste Prešernove plakete

Andrej Medvešek

Andrej Medvešek je dolgoletni član Delavskega kulturnega društva Svoboda Senovo, in sicer je tam aktiven vse od leta 2006, ko se je pridružil folklorni skupini. V društvu največ časa nameni igranju diatonične harmonike, poleg tega pa sodeluje tudi pri pripravi priredb ljudskih viž za potrebe novih odrskih postavitev ter učenju mlajših rodov.

Gregor Lekše

Gregor Lekše je v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem dejaven že deset let. Svoje udejstvovanje v društvu je začel kot član dramske sekcije društva, kjer je aktiven še danes. Kasneje je postal član upravnega odbora društva, kjer je skrbnik premoženja. S svojim strokovnim ravnanjem skrbi, da je vsa oprema društva vseskozi brezhibna in na voljo članom društva. V vmesnem času pa se je Gregor tudi dodatno izobraževal in sedaj skrbi tudi za potrebe ozvočenja in tehnike.

Matej Žokalj

V Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem je Matej Žokalj aktiven član dramske sekcije, v okviru katere je v zadnjih letih nastopil v skoraj vseh predstavah društva. V društvu nastopa tudi kot član harmonikarske skupine ter se samoiniciativno vključuje in pomaga pri izdelavi scen ter tehnične podpore prireditev in predstav. Širšo prepoznavnost pa si je pridobil z uprizoritvijo Janeza Mencingerja v projektu Oblačilni videz znamenitih Krčanov, ki poteka pod okriljem JSKD OI Krško.

Vida Slivšek

Vida Slivšek v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem deluje v skupini za ročna dela, ki deluje v okviru sekcije za ohranjanje kulturne dediščine. Pred štirimi leti je postala tudi vodja te skupine ter poskrbela, da se članice vseskozi izobražujejo ter na ta način ohranjajo tehnike izdelave ter skozi razstave poskušajo slednje približati tudi širši javnosti. Je aktivna članica skupine pevk ljudskih pesmi Lastovke, kjer pomembno prispeva k motivaciji in vzdušju za delo v skupini. Nenazadnje pa s svojimi kulinaričnimi dobrotami poskrbi za pogostitve tako na pripravah kot tudi na samih prireditvah.

Srebrna Prešernova plaketa

Alojz Kranjc

Alojz Kranjc je član Kulturnega društva Svoboda Brestanica s krajšo prekinitvijo že štirideset let. Kljub vsakdanjim obveznostim v zasebnem življenju je vedno redno prihajal na vaje zbora. Alojz ne samo, da je v zboru prispeval lep in siguren drugi tenor, temveč tudi ustvarjalnost, resnost in predanost in s tem pripomogel, da se je zbor uveljavil kot dober in priznan interpret zborovske pesmi tudi izven meja občine in Posavja.

Posebno priznanje Zveze kulturnih društev Krško

  • Kulturno društvo Svoboda Brestanica
  • Društvo likovnikov – OKO
  • Društvo ljubiteljev fotografije Krško
  • Kulturno društvo Stane Kerin Podbočje
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja