Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
24.02.2021
09:17
Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici
Foto: arhiv NUK
V Mestnem muzeju Krško bodo v četrtek, 25. februarja, odprli razstavo Adam Bohorič: Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici.

Adam Bohorič

Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura, 1584

25. februar–21. marec 2021, Mestni muzej Krško

KRŠKO Kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto bomo v Mestnem muzeju Krško v četrtek, 25. februarja 2021, ob 12. uri odprli občasno razstavo, na kateri prvič v našem mestu predstavljamo originalni izvod prve slovnice slovenskega jezika, ki jo največkrat »ljudsko« imenujemo »zimske urice«. Odprtje s pozdravnima nagovoroma mag. Mirana Stanka, župana Občine Krško, in direktorice Kulturnega doma Krško, Darje Planinc, bo zaradi aktualnih okoliščin potekalo v virtualnem okolju.

Predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša na ZRC SAZU, dr. Kozma Ahačič, je za gradivo razstave med drugim zapisal: »Slovnica Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura (Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici) iz leta 1584 je prva slovnica slovenščine in postavlja slovenski jezik na častno deveto mesto med evropskimi ljudskimi jeziki, ki so dobili svojo slovnico v sodobnem pomenu besede. Pred slovenskim jezikom sta jo dobila v 15. stoletju italijanski in španski jezik, v 16. stoletju pa še francoski, češki, portugalski, valižanski, poljski in nemški jezik. Pri pisanju slovnice se je Adam Bohorič v največji meri naslanjal na latinsko slovnico svojega učitelja Filipa Melanchthona, vidni pa so tudi vplivi kratke slovnice antičnega slovničarja Donata in nemške slovnice iz 16. stoletja Johanna Claja. Na mnogih mestih je našel izvirne rešitve za opis zgradbe slovenskega jezika.

Bohoričeva slovnica je […] priročnik, namenjen bralcem z dobrim znanjem latinščine in nemščine ter vsaj osnovnim znanjem slovenščine, torej predvsem visoko izobraženim Slovencem in tedanjim evropskim jezikoslovcem. Ni bila pa ta slovnica nikoli mišljena kot splošni jezikovni priročnik, ki bi usmerjal rabo jezika. Namenjena je bila predvsem krepitvi jezikovne samozavesti.«

V Wittenbergu natisnjena slovnica se je ohranila v več izvodih, razstavljen pa je eden izmed treh, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, v sodelovanju s katero tudi organiziramo razstavo.

V času, ko bo originalno Bohoričevo delo na ogled, bomo v Mestnem muzeju Krško zagotavljali javna in strokovna vodstva, dodatne vsebine bomo dodajali tudi na družbena omrežja in spletno stran muzeja. Šolske skupine še posebej vabimo tudi v delavnice.

V času razstave bo Mestni muzej Krško deloval z razširjenim odpiralnim časom:

  • od torka do sobote med 10.00 in 16.00
  • ob nedeljah med 12.00 in 16.00.

Predhodno najavljenim skupinam smo na razpolago tudi zunaj odpiralnega časa. Skupinski ogledi bodo zaradi spoštovanja NIJZ ukrepov in lažje organizacije dela mogoči ob predhodni najavi na 07 620 92 44, 051 390 658 in info@mestnimuzejkrsko.si.

Foto: Adam Bohorič, Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici / Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura, 1584. Arhiv NUK.

Pripravila: dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka

krško
kulturni dom krško
napovednik

Pridružite se nam