Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
05.04.2021
19:07
Adam Bohorič, Proste zimske urice
Foto: ePosavje.com
Na naših straneh smo že poročali, da so v sklopu Bohoričevega leta v Mestnem muzeju na ogled postavili prvo slovnico slovenskega jezika, ki jo največkrat »ljudsko« imenujemo kar »zimske urice«.

Adam Bohorič

Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici

Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura, 1584

Kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto smo v Mestnem muzeju Krško med 25. februarjem in 21. marcem 2021 prvič v našem prostoru predstavljali originalni izvod prve slovnice slovenskega jezika, ki jo največkrat »ljudsko« imenujemo kar »zimske urice«. V Wittenbergu natisnjena slovnica se je ohranila v več izvodih, razstavljeni pa je eden izmed treh, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, v sodelovanju s katero so predstavitev v Mestnem muzeju Krško tudi organizirali.

Slovnica slovenskega jezika tudi v videozapisu

Zaradi aktualnih razmer si je razstavo, kljub številnim vodstvom in prilagojenem odpiralnem času muzeja, lahko ogledalo zelo omejeno število obiskovalcev. V Kulturnem domu Krško so se zato odločili, da prvo slovnico slovenskega jezika predstavimo tudi skozi video zapis, ki bo trajno dostopen na muzejski spletni strani in Youtube kanalu Kulturnega doma Krško. Poleg kustosinje razstave dr. Helene Rožman, ki je izpostavila pogoje za razstavljanje tovrstnih del, sta ključne informacije o sami slovnici ter o zbiralni politiki in fondu starih tiskov v naši nacionalni knjižnici v videu podala predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša na ZRC SAZU, dr. Kozma Ahačič in skrbnik rokopisne zbirke v NUK, mag. Marijan Rupert.

Dr. Ahačič je v katalogu razstave med drugim zapisal: "Slovnica Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura (Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici) iz leta 1584 je prva slovnica slovenščine in postavlja slovenski jezik na častno deveto mesto med evropskimi ljudskimi jeziki, ki so dobili svojo slovnico v sodobnem pomenu besede. […] Bohoričeva slovnica je priročnik, namenjen bralcem z dobrim znanjem latinščine in nemščine ter vsaj osnovnim znanjem slovenščine, torej predvsem visoko izobraženim Slovencem in tedanjim evropskim jezikoslovcem. Ni bila pa ta slovnica nikoli mišljena kot splošni jezikovni priročnik, ki bi usmerjal rabo jezika. Namenjena je bila predvsem krepitvi jezikovne samozavesti."

(Kulturni dom Krško, eP)

kulturni dom krško
krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja