Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
13.06.2022
11:09
Katarina Martinčič
Foto: Društvo Imstori
V soboto, 4. junija 2022, je v Kavarni Zvezda potekalo odprtje razstave likovnih del Krčanke Katarine Martinčič. Kot glasbeni gostje so nastopili Kava za dva.

Razstava likovnih del Katarine Martinčič

KRŠKO Katarini je bila likovna umetnost položena že v zibelko. Njena babica je ljubiteljska slikarka, medtem ko je babičin bratranec, Alojz Konec, priznan akademski slikar. Velika inspiracija so ji družina in prijatelji, ki so ji ves čas v podporo in oporo naj sledi svojemu srcu. Navdih za svoja dela črpa v naravi, živalih in glasbi. Ravno v metal glasbi je našla nekaj izvenzemljskega, kar izrazito izraža v svojih delih. Širina in veličina vesolja se izražata v njenih delih, za katere pravi, da so predvsem organskih oblik; vijugaste, kroženje s prosto roko in čim manj ravnih črt.

Fotogalerija (Foto: Društvo Imstori, Doroteja Žnideršič):

Brezimenska razstava omogoča gledalcu svobodo, da začuti sleherno sliko ali ilustracijo, da jo doživi in si jo interpretira na svoj način. Je njena biografija, njena samorefleksija na platnu skozi leta. Slike so različnih tehnik z akrilom, oljem in mešano tehniko na platnu. Kot pove sama, pa najraje riše s črnim tehničnim pisalom ali flomastrom, s katerim najprej nariše manjše pikice in jih poveže v neko smiselno celoto. Kontrast črno na belo ji je še posebej blizu, spominja jo na čipke, ki so po eni strani tradicija in vrednota, po drugi strani pa v njih najdemo kompleksnost, brez začrtanih smernic, ki se nikoli ne ponovijo. Tehniko s pikami razvija približno deset let, zato jo najdemo v mnogih njenih ilustracijah. Spominja jo na mamo, ki jo je izgubila leta 2017, in njun potep v trgovino, ko sta Katarininem bratcu kupili knjigo Pika črta. V črno belih delih najdemo tudi avtoričin smisel za humor, ko uporabi lik zajčkov namesto ljudi. Po drugi strani bomo med slikami našli motive iz narave, ki jih je upodobila na večjih platnih. Gledalca lahko povlečejo v sebe, saj bo prav vsak v njih našel delček tistega, kar išče – svobodo. In še zadnji element, ki ga lahko najdemo v razstavi, je vesolje. S temi slikami se pokaže avtoričin spoštljiv odnos do svojega gledalca, saj je s temi slikami res prepuščen veličini neznanega.

Katarina, ki je leta 2020 diplomirala na Arthouse šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, deluje kot članica v Društvu likovnikov OKO Krško ter kot prostovoljka Lijemedie Krško. Razstava v Kavarni Zvezda, ki bo na ogled do 4. julija 2022, je njena prva samostojna razstava, a vsekakor ne zadnja.

Društvo Imstori

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja