Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
09.04.2021
10:18
Mestni muzej Krško je konec marca lani praznoval 10-letnico delovanja. Postavili so
razstavo, s katero predstavljajo prvo dekado delovanja muzeja in njegov doprinos lokalni
skupnosti in družbi.

10 let Mestnega muzeja Krško: Dekada začetkov

KRŠKO Na razstavi, ki so jo poimenovali 10 let Mestnega muzeja Krško: Dekada začetkov, predstavljajo mestni muzej od njegovega odprtja do lanskega prelomnega leta, ki je izzvalo muzeje, da ponovno premislijo o svoji vlogi. Gre za delo treh avtoric, in sicer Nine Sotelšek, Špele Sečnik in Simone Stipič.

"Razstava govori o opravljenem delu v tem desetletnem obdobju in s to razstavo razmišljamo o vlogi, ki jo ima Mestni muzej Krško kot aktivni tvorec sedanjosti in tudi, kako se lahko v prihodnje transformira v smeri participacije, tako da aktivira neposredno okolje k sodelovanju in soustvarjanju," pove ena od soavtoric razstave Nina Sotelšek in ob tem doda, da to lahko doseže tudi s povezovanjem. "Tako, da poveže preteklost s sedanjostjo, mesto s prebivalci in tudi razstavne vsebine s spomini in nekimi osebnimi izkušnjami."

Raziskovalno delo za to razstavo ni bilo klasično, kar pomeni, da muzealci gradiva niso iskali v knjižnicah, ampak so pregledovali lastne arhive oz. gradivo, ki je nastalo v zadnjih desetih letih. Gre za dokumente, zloženke in fotografije, pojasnjuje Špela Sečnik. "Prva stvar, ki smo se je lotili, so bile statistične številke, torej predstavili smo število obiskovalcev v prvih desetih letih, število vseh dogodkov, število razstav. Edini muzejski eksponat v tej razstavi je prva zastava Mestnega muzeja Krško."

Ostali del razstave je dosti bolj interaktiven, dodaja sogovornica, saj si želijo, da ljudje pri njej sodelujejo. "Kar pomeni, da na piši-briši tablice s kredo z besedami opišejo svojo zadnjo dekado in tako sodelujejo pri muzejski drugi dekadi. Lahko si pogledajo vse publikacije, ki so bile izdane v zadnjih desetih letih, pogledajo si lahko intervjuje, zapišejo svoje misli o šolstvu v letu 2020 in se fotografirajo na naši foto točki."

Do 30. decembra v Mestnem muzeju Krško

Del razstave so tudi kratki intervjuji in so na ogled na video projekciji, pove Simona Stipič. "Kratki intervjuji so bili izvedeni med samimi prebivalci starega mestnega jedra Krškega in tudi obiskovalci muzeja." Kot dodaja sogovornica, so bila vprašanja preprosta. "Vprašanja so bila, ali ljudje sploh poznajo Mestni muzej Krško in njegove zbirke, ali so si morda že ogledali katero od njih, katere bi si nameravali ogledati, kakšna bi bila razstava, ki bi bila po njihovem okusu itd." V vprašanjih so se tudi dotaknili preteklega desetletja in časa, ko se je muzej šele ustanavljal, ter ko se je obnavljal grad Rajhenburg in drugi pomembni zgodovinski objekti.

Ob razstavi, ki je na ogled vse do 30. decembra, bodo izdali katalog, ki bo nudil obsežen pregled njihovega dosedanjega dela.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi